Obvestilo

12. festival Kulturni utrip poletja zapira svoja vrata – zaključek prenašajo v naslednje leto

40 dni, 20 dogodkov, ugodno vreme, zadovoljni ustvarjalci, organizatorji in obiskovalci. To je izkupiček letošnjega festivala Kulturni utrip poletja 2020. Trenutne razmere so pokvarile le zaključni koncert klape Cambi, ki so ga morali organizatorji zaradi poostrenih razmer na mejnih prehodih za državljane Hrvaške na žalost odpovedati.

 Na Titovem trgu v Postojni je bilo v dobrem mesecu dni vnovič poskrbljeno za širok spekter obiskovalcev. Na svoj račun so prišli najmlajši, mladina, ljubitelji opere, rokenrola, jazza ter poletnih, zabavnih in narodnozabavnih melodij. Oder so zapolnili izvrstni bolj ali manj znani slovenski glasbeniki, predstavilo pa se je tudi nekaj ustvarjalcev iz tujine.

Letošnji festival je bil do zadnjega dne v negotovosti zaradi trenutnih razmer. Pa vendar so se odločili, da ne prekinejo poletne tradicije in vztrajajo kljub strogim ukrepom. “Kajti zavedamo se, da so se tako izvajalci, organizatorji prireditev kot tudi osebje, ki skrbi, da prireditve potekajo nemoteno, trenutno znašli v nezavidljivi situaciji,” sporočajo s postojnske občine.

Tako imenovana industrija srečanj je bila prva, ki je občutila posledice epidemije, in bo verjetno zadnja, ki bo dočakala obširnejše sproščanje ukrepov. Večji festivali, veselice, koncerti in druge prireditve so bili odpovedani zaradi prepovedi združevanja. To zagotovo pripomore, da se virus širi počasneje, obenem pa v negotovost spravlja vse, ki od tega živijo.

Potem ko so v Postojni uspeli pridobiti še zadnjo potrditev za izvedbo festivala, pozitivno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje, smo se vseh nadaljnjih 40 dni trudili, da so nastopajoči in obiskovalci spoštovali navodila in priporočila za preprečevanje širjenja bolezni. “In če smo s tem, ko smo kljub razmeram festival izpeljali, pomagali vsaj peščici posameznikov, da je lažje finančno prebrodila poletje, smo naredili veliko,” dodajajo.

“Kultura je pomembna. Ljudje smo bili nekaj mesecev popolnoma izolirani od dogajanja in to smo pogrešali. Ne glede na vse se strinjamo, da je v prvi vrsti treba biti previden. Pa vendar se kljub previdnosti lahko tudi zabavamo in imamo lepo. Veliko dogodkov po državi je na žalost odpadlo, pa bi bili lahko, z določenimi prilagoditvami, izpeljani. Potrebno je imeti le veliko dobre volje, vztrajnosti, malce prilagojen program, nekaj dodatnih finančnih sredstev in posameznike, ki stojijo za svojimi odločitvami.”

V občini Postojna vse našteto imajo. “To smo dokazali z izvedbo Kulturnega utripa poletja in to bodo ponovno dokazali ustvarjalci festivala Zmaj ma mlade. Ta se že prebuja in bo prišel na plano 25. avgusta na parkirišču za Občino Postojna.”

Nina Pušlar
Kingston
Oscar Chersa Flamming Star Band
Hiša eksperimentov

 

Občina Postojna / Uredništvo NzN

Foto: Atelje Postojna

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja