Obvestilo

Zgodbe iz vogalne hiše so dobile filmsko različico

… so zgodbe o legendarnih postojnskih frizerjih in brivcih, Viktorju in Janku Ozbiču, očetu in sinu, in njunem brivsko-frizerskem salonu v zeleni vogalni hiši na Ljubljanski ulici v Postojni. Zgodbe, ki jih delijo številni rodovi Postojnčanov so v produkciji Studia Proteus in Društva Kolut odslej zabeležene tudi na filmskem traku kot šesti  film iz cikla Stari Postojnčani. Premiero smo si lahko ogledali v sredo, 21. decembra, v postojnskem kulturnem domu.

 Postojna – Kot je uvodoma povedal izvršni producent: Ernest Zakarija-Neto, je film opomin, saj vleče neposredne vzporednice z današnjim časom, in obenem poziv k ohranjanju solidarnosti in z njo človečnosti. »Brivsko-frizerski salon Ozbič je v devetih desetletjih delovanja preživel različne družbene sisteme, z zanimivo življenjsko potjo Janka Ozbiča pa postal še ena zgodba iz postojnske preteklosti, ki jo je bilo vredno iztrgati pozabi in jo postaviti v zgodovinski spomin mesta,« je v napovednik  o filmu med drugim zapisala Silva Bajc. Osrednjo vlogo filma ima Janko Ozbič, ob strani mu stoji brat Viktor, v filmu vidimo nekatere znane postojnske obraze, ki so svoje brke, brade mnogi pa tudi lase zaupali legendarnima Viktorju in Janku Ozbiču ter njunim sodelavcem. Ne manjka niti zgodba o znamenitem konjičku, na katerem so vse od leta 1936 pa do danes »gospodje v najboljših letih«, takrat še otroci, sedeli v salonu. Brivsko-frizerski salon, ki je bil mnogo več kot samo to – bil je shajališče, zbirališče, pripovedovalnica zgodb …- je bil v 91 letih zaprt samo dvakrat po teden dni: leta 1948 zaradi kolere in 2014 zaradi žledu.  1. februarja 2015 pa je salon v zeleni vogalni hiši dokončno zaprl svoja vrata, življenje v njem se je po 91 letih ustavilo. Zaradi nepojmljivih birokratskih zahtev.  Morda pa bo kdaj vnovič oživel kot lokalni etnološki biser!

Tako kot celoten cikel filmov Stari Postojnčani so tudi Zgodbe iz vogalne hiše poklon naši kulturni dediščini.

Scenarij in režija: Silva Bajc, kamera: Klemen Premrl, montaža: Manuel Tomšič, grafika: Neja Kalan, organizatorka: Nevenka Burger, produkcija TV Studio Proteus, december 2016, odgovorna urednica: Alenka Furlan Čadež. Izvršni producent: Ernest Zakarija-Neto. Dokumentarec bo moč kupiti v knjigarni Kocka Scripta v Postojni.

Blanka Markovič Kocen

Foto:  Blanka Markovič Kocen, Foto atelje Postojna

20161221_191043

Izvršni producent: Ernest Zakarija-Neto

20161221_190647                                                                   Tr

20161221_194731io Volk iz Ilirske Bistrice

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja