Obvestilo

Glede na številna vprašanja  vprašanj glede sanacije preliva v ribniku Rešeto, Ribiška družina Cerknica obvešča, da bo sanacija potekala v drugi polovici avgusta 2018. “Po treh letih zbiranja soglasij in mnenj smo pridobili kar vsa. Naj vam samo naštejemo katera, da si boste predstavljali, zakaj je trajalo toliko časa: agencija za vode, ministrstvo za okolje, Inštitut za raziskovanje Krasa, zavod za ribištvo, ministrstvo za kmetijstvo, Agrarna vaška skupnost Dolenje Jezero, Notranjski regijski park ter Zavod za varstvo narave,” pojasnjujejo v RD Cerknica.

Ker je celotna sanacija same pregrade ocenjena na 55.000 EUR, so se odločili, da se pristopi samo k interventni sanaciji preliva, ki  je ocenjena na 12.000 EUR, saj, kot dodajajo, dovoljenja ne potrebujejo.

Tako se bo saniralo samo del, ki ga je visoka voda odtrgala v decembru 2015. Na pomoč je cerkniški ribiški družini priskočila Občina Cerknica, ki bo pokrila stroške v višini 50%, preostalih 50% sredstev pa morajo pridobiti sami. Trenutno razmišljamo o pridobitvi kratkoročnega kredita ali limita.

“Pri nabiranju sredstev bi nam lahko na pomoč priskočili tudi tisti, ki so bili najbolj ”glasni” pri kritiziranju in širjenju neresnic po družabnih omrežjih in gostilniških debatah, da vodstvo RD zavaja člane, da se bo sanacija realizirala (omenjeni se bodo sami našli v tem odstavku),” sporočajo iz RD Cerknica.

Preliv bodo sanirali po projektni dokumentaciji, ki jo je financirala Agencija za vode, izdelalo pa podjetje Hidrotehnik ob pomoči RD Cerknica. Pred samim začetkom sanacije je treba izmeriti nadmorske višine jezov pri Sitarici in na cesti proti Javornikom (Brkinov Laz).

“Veliko se vas bo spraševalo, zakaj pregrade na sanira Agencija Republike Slovenije za okolje oziroma Ministrstvo RS za okolje in prostor. Zato vam lahko podamo informacijo, da le tega ne morejo, ker sama pregrada (objekt) ni vrisan v kataster vodnih objektov. Predvidevamo, da bo sanacija izvedena v roku enega tedna, zato se vam za nevšečnosti že v naprej opravičujemo;”je  še zapisal  predsednik  cerkniške ribiške družine.

V imenu UO, Miha Urh, predsednik RD Cerknica

Ne spreglejte

“Lokalci” v snovanju turističnih produktov

24. januarja ob 17.00 bodo v TIC Galeriji odprli razstavo predlogov za nove turistične izdelke …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja