Obvestilo

23 milijonov postojnske občinske blagajne pod streho

Postojnski svetniki so  sredi tedna sprejeli občinski proračun, ki bo v letu 2020 težak 23 milijonov evrov. Tokrat praktično brez razprave, toda, kot je poudaril župan Igor Marentič, po obsežnih usklajevanjih.

Po Marentičevih besedah je proračun investicijsko naravnan, saj za naložbe predvideva13 milijonov, to je kar pol proračuna. »Glavna naložba je gradnja osnovne šole, ki se v večjem delu, to je v višini 5,5 milijona, prenese v leto 2020. »Ostajajo nam še dokončanje infrastrukture v Hraščah v višini milijona, pričetek gradnje novega vrtca in pričetek gradnje kolesarskih stez v naslednjem letu. Čeprav smo predvidevali več, nas bo to stalo okoli 800 000 evrov,« pojasnjuje župan. »Izgradnja kolesarskih stez bo potekala v dveh fazah, v dveh proračunskih letih, ne zaradi finančnih, pač pa zaradi birokratskih težav.«

Za prizidek k OŠ Antona Globočnika bo po županovih besedah potrebno zadolževanje v višini 3,4 mio evrov. Čeprav je občina pridobila nekaj nepovratnih sredstev, nekaj sredstev iz naslova zakona o financiranju občin in nekaj od Eko sklada. Večina financiranja pa je še vedno na plečih občinskega proračuna.

V zvezi z napovedano gradnjo 12 milijonov evrov vrednega bazena v Postojni župan pojasnjuje, da pogovori na to temo potekajo skoraj vsakodnevno. Občina je pristopila tudi k predelavi občinskega podrobnega prostorskega načrta. »Prepričan sem, da lahko v naslednjem letu zaključimo z birokracijo in 2021 tudi zakopljemo,« pravi župan, ki verjame, da bodo v nekaj mesecih uresničili tudi dogovor s konzorcijem zasebnih investitorjev, katerega ime je zaenkrat še skrivnost.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

 

 

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja