Obvestilo

Brezčasnost dogajanja in kulture v KUD-u Planina

V dnevih okoli slovenskega kulturnega praznika se zvrsti marsikatera kulturna prireditev. Med njimi je letos tudi proslava v organizaciji Kulturno umetniško društvo Planina.

Organizator je prireditev poimenoval Brezčasnost kulture. Kot vsako leto so v programu počastili največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, omenili pa so tudi druge nič manj pomembne osebe za našo kulturo in nekatera zanimiva domača in svetovna obeležja preteklih in letošnjega leta. Med točkami so se med drugim zvrstile lanska 175-letnica rojstva Simona Gregorčiča, 200-letnica smrti Valentina Vodnika, 130-letnica rojstva Charlieja Chaplina in letošnja 250-letnica rojstva skladatelja Ludwiga van Beethovna. Omemba Franceta Prešerna se je nanašala na častitljivih 200 let slovenskega soneta, katero obletnico smo praznovali leta 2018. Prve korake na poti slovenskega soneta je napravil Janez Vesel, vendar pa je s Prešernom slovenski sonet dobil izpopolnitev in globino. Njegova življenjska pot in ustvarjanje je dodobra napolnila našo kulturo. Kot tudi dela drugih avtorjev, katerih se spominjamo še dolga leta po njihovi smrti in tudi naši zanamci bodo še vedno govorili o njih. Njihova dela brezčasno ostajajo del kulture našega naroda in kljubujejo času.

V društvu pa se veselijo še ene pomembne obletnice. 15 let svojega neprekinjenega delovanja namreč praznuje Otroška gledališka skupina Ščukice. Nastala je kot podmladek odrasli gledališki sekciji in tekom let postala nepogrešljiv element dogodkov v organizaciji društva. Tudi omenjene prireditev, ki so jo na izviren način dopolnile njihove točke. Za recitale in povezovanje so poskrbeli člani Gledališke skupine Ščuka, za ubrano petje pa gostujoči Komorni zbor Arima. Pester uro trajajoč program in načrtovani prihajajoči dogodki dajejo vedeti, da se kulturi v Planini še ne bo ustavil čas.

Besedilo in foto: Maja Batagelj

Ne spreglejte

Pohod – izziv za gibalno ovirane osebe

V soboto, 25.05.2024, bo od 10h naprej potekal pohod za gibalno ovirane osebe. Izpred Ekomuzeja Pivških presihajočih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja