Obvestilo

Reprodukcije Maksima Gasparija v galeriji Zavarovalnice Triglav v Postojni

V območni enoti Postojna nadaljujejo z postavitvami zanimivih razstav. Tokrat nam Robert Kužnik, ljubiteljski raziskovalec življenja Maksima Gasparija, predstavlja njegove odlične reprodukcije.

Maksim Gaspari, slovenski slikar, rojen v Selščku, 26. 1. 1883, je v svojem veličastnem umetniškem opusu zapustil neizbrisen pečat na področju ljudske umetnosti in etnografskega izročila. Njegove razglednice so romale v skoraj vsak slovenski dom. Še danes se starejše generacije spominjajo teh drobnih biserov, ki so bile vez med domačimi in prijatelji v Sloveniji in po svetu. Gaspari je bil član umetniškega društva »Vesna«, ki je v začetku 20. stoletja delovalo na Dunaju. Njihovo vodilo in poslanstvo je bilo »Iz naroda za narod«. Skrbeli so, da se ljudska folklora, šege in navade tistega čase v barvah ohranijo tudi za poznejše rodove in Gaspari je temu posvetil vse svoje življenje.

Robert Kužnik Postojni razkriva Gasparija

Robert Kužnik  se že 10 let ukvarja s kulturno dediščino Maksima Gasparija. Priredil je že vrsto razstav o Gasparijevih narodnih jaslicah ter umetniških slikah v obliki reprodukcij.Razstava, ki bo v mini galeriji Triglav Art Zavarovalnice Triglav v Postojni, je v sklopu več razstav, ki jih bo avtor v tem letu pripravil po Sloveniji.

Vez s postojnsko družino Jurca

Maksim Gaspari je bil povezan z družino Jurca iz Postojne. Kot je znano, je poslikal strop grobnice Jurca na pokopališču v Postojni in za njih naredil tudi portrete.

Vabljeni na ogled razstave v naše prostore od 15. aprila do 27. maja 2022.

Zavarovalnica triglav, OE Postojna/uredništvo NzN

 

Ne spreglejte

ebm-papst Slovenija: v četrto desetletje z novimi poslovnimi prostori

Podjetje ebm-papst Slovenija, ki je največji delodajalec na Notranjskem, je včeraj v Podskrajniku v počastitev …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja