Obvestilo

30 let pevskih spominov

Na predzadnjo letošnjo oktobrsko soboto se je dan prevesil v noč, ko so v dvorano logaškega Društva upokojencev prišle članice Ženskega pevskega zbora invalidov in  upokojencev Logatec. Tam so jih že pričakali pesmi željni poslušalci in gostje, med njimi tudi župan Berto Menard, predsednik Društva upokojencev Logatec Vladislav Puc, predsednik društva invalidov Logatec Rudolf Korenč.  Pripravljena k besedi pa sta bila tudi avtorja knjige 30 let pevskih spominov, ki je pravzaprav kronika 30-letnega delovanja zbora, Vinko Aleksander in Marcel Štefančič.

 Po prvem sklopu pevskega nastopa je bil čas za predstavitev knjige. Z avtorjema se je pogovarjal Janez Gostiša, znan zborovodja, ki že trideset let vodi Obrtniški mešani pevski zbor Logatec.  Beseda je tekla o samih pripravah na knjigo, o tem koliko dokumentov je treba zbrati in pregledati in teh je veliko »premetala« Zvonka Urbas, blagajničarka in tajnica zbora, ki ji gre še posebna zahvala. Marcel je spregovoril o spremembah imena skozi desetletja. Od Pevskega društva invalidov Logatec do Ženskega pevskega zbora društva in upokojencev Logatec se je zvrstilo več poimenovanj, kar pa pevcev ni razdvojilo … in prejemali so čestitke in priznanja – od občinskih do republiških. Največje pa je seveda zadovoljno občinstvo. In to je bilo zadovoljno več kot 400-krat, toliko nastopov je bilo v 46 krajih naše Slovenije.

Knjiga je zapisana kronološko, zapisi v njej so prava spominska knjiga, ki bo tudi prihodnjim rodovom govorila o   delu zbora. »Lepo bi bilo, če bi še kakšna dama pristopila k zboru,« je bila ob koncu želja enega od sogovornikov.

Po podelitvi priznanj, izrečenih čestitk in pohval pevkam in vsem, ki so kakorkoli pripomogli, da zbor še vedno uspešno deluje, ter avtorjema knjige, je sledil še drugi del nastopa Ženskega pevskega zbora invalidov in upokojencev Logatec. Pričele in končale so z Avsenikovimi, najbolj pa so navdušile z Žabami ter ljudska iz Kostela Po zelenem travniku.

Ob koncu tega prispevka pa misel iz knjige: »Pevke so si ob vsakem starem letu zaželele, naj jim zdravje in dobra volja služi, dokler jih pesem druži.« Željam se pridružujemo tudi bralci in ustvarjalci regijskega spletnega portala Novice z ter pevkam čestitamo ob jubileju!

Besedilo in foto: Brane Pevec

 

 

 

 

Ne spreglejte

Projekt Predjama Sustainable – uvod v trajnostno mobilnost na Postojnskem

Projekt, usmerjen v upravljanje trajnostne mobilnosti na turistični lokaciji Predjama, podpirajo Islandija, Lithenštajn in Norveška …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja