Obvestilo

31. Kmečki praznik na Medvedjem Brdu: »Lepo je pozim na svet!«

Še lepše pa poleti, prvo nedeljo v avgustu, ko imajo na Medvedjem Brdu tradicionalno prireditev Kmečki praznik. Letos je bila že enaintrideseta ponovitev. Tri desetletja so na travniku pred prireditvenim prostorom kosci kosili travo,  grabljice pa za njimi grabile, tokrat so njihovo delo naredili stroji. Vse ostalo, predstavitev starih kmečkih običajev, prostor za otroške igre, dobra pijača in hrana ter dobra glasba, pa se ni spremenilo.

Povorka velikih kmečkih strojev se je po tretji uri ustavila na travniku. Najprej sta svoje opravili veliki motorni kosilnici. Za njimi sta prišla na vrsto grabljalnika, na koncu pa še trosilec gnoja.  Delo so opravili hitro in natančno.

Kaj vse so prebivalci teh krajev počeli v dolgih zimskih večerih so nam prikazali v šotoru. Tam so ženice pridno kljekljale, štrikale, kvačkale in šivale.  Opazili smo tudi dva moška:  prvi je na rezilni babi  nasajal sekiro, drugi pa je drezal v ogenj pod kotličem, iz katerega je že tekel cvet. Še eno opravilo je pozimi rezervirano za možakarje: koline. Tokrat je šlo pred šotorom le za prikaz klanja pujska. Otroci pa so risali, se igrali človek ne jezi se ali pa premikali fižolčke na vojkanci ali fržkanci. Ker televizije še ni bilo, so namesto nje starejši pripovedovali zgodbe ob katerih so otrokom včasih šli lasje pokonci, če niso seveda pred tem že sladko zaspali po dnevu, ko so bili prijetno utrujeni od sankanja in smučanja na okoliških strminah.

Pravo dogajanje pa se je kmalu začelo na glasbenem odru. Množico pod njim so »ogreli« Dejan Vunjak in Brendijeve barabe, potem pa je na oder  prišel Korado. Tokrat je prvič nastopil z njimi, morda tudi zato, ker že nekaj let živi v Logatcu.

V preteklih tridesetih letih so nas tam gori vedno sprejeli odprtih rok in z nasmehom na obrazu. Tudi tokrat je bilo tako.  Za organizacijo Kmečkega praznika je poskrbela mlada ekipa  KŠD Trate in PGD Medvedje Brdo. Pri celotni pripravi je sodelovalo okrog 200 prostovoljcev krajanov Medvedjega Brda in Rovtarskih Žibrž.

Besedilo in foto: Brane Pevec

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja