Obvestilo
Raiven na Živih jaslicah v Postojnski jami

33. Žive jaslice v Postojnski jami: čarobno doživetje božično-novoletnih praznikov

Na največjem podzemnem odru na svetu so bile včeraj predpremierno uprizorjene že 33. Žive jaslice v Postojnski jami, ki so vnovič potrdile, zakaj jih poznavalci prepoznavajo kot unikatne in so resen kandidat za vrstitev na UNESCO-v seznam nesnovne kulturne dediščine.

Žive jaslice močno presegle meje Slovenije, Batagelj se poslavlja od vodenja

»Če so Žive jaslice v Postojnski jami nekoč veljale za izrazito slovenski dogodek, lahko letos povem, da se to razmerje zadnja leta močno spreminja. Rezervacije iz sosednje Hrvaške, Italije, pa tudi Nemčije in ostalih Evropskih držav prihajajo že več mesecev vnaprej, saj je Božična pravljica presegla meje in bo razmerje med domačimi in tujimi gosti kmalu enakomerno porazdeljeno,« pripoveduje predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj, ki je na novinarski konferenci tudi napovedal, da se postopoma umika in se bosta v vodenje dejavno vključili njegovi hčeri.

Petkilometrski podzemni spektakel

Največji božično-novoletni spektakel v Sloveniji bo obiskovalce navduševal od božiča naprej, torej od 25. do 30. decembra, vsak dan od 13.30 dalje. Vstopnica vključuje ogled predstave Živih jaslic s kar 18 biblijskimi prizori, ki so postavljeni vzdolž 5-kilometrov čudovitih podzemnih dvoran in poti Postojnske jame, vožnjo z legendarnim jamskim vlakcem, ogled klasične Postojnske jame, človeške ribice, koncertnih in inštrumentalnih nastopov, spremljevalni program ter kar 50 % popust za ogled vseh ostalih atrakcij v Parku, vključno s Predjamskim gradom, Expom in Vivarijem. Ogled Živih jaslic v Postojnski jami traja 90 minut in je vključno s spremljevalnim programom na promenadi pred vhodom v Postojnsko jamo zanimiv in primeren tudi za družine z majhnimi otroki, zaradi varnosti pa ga odsvetujejo invalidom na vozičkih.

Mednarodna pevska zasedba

Letos se na Živih jaslicah v Postojnski jami lahko pohvalimo z zares vrhunsko mednarodno pevsko zasedbo, saj vas bodo s tradicionalnimi božičnimi hiti navdušili pevci iz Italije in domači, med katerimi še posebej izstopa pevka Raiven, ki nas bo zastopala na tekmovanju za Pesem Evrovizije 2024. »Nekaj posebnega je preživljati božično-novoletni čas kot del Živih jaslic v Postojnski jami, kar sem spoznala že lani,« je povedala po včerajšnji predpremieri. »Letos bo to obdobje še bolj vznemirljivo, ker se spogledujem z evrovizijskim letom, ki je pred mano.« V veličastnem prizoru Marijinega oznanjenja na vrhu Velike gore v Postojnski jami ima Raiven vlogo nadangela Gabriela, naših src pa se dotakne z mogočno skladbo Ave Maria.

Iz italijanskih Dolomitov prihaja operni pevec Ivan Defabiani, ki stopa ob bok slovitemu Joseju Carrerasu. Preživljanje božiča v snegu je zamenjal za praznovanje v največji turistični jami v Evropi, kjer goste pozdravi s skladbo The Lord’s prayer ali Gospodova molitev.

Izjemno čustveno gostje doživljajo prizor Jezusovega rojstva, kjer se nas z milimi glasi dotaknejo mladi talenti v izvedbi Svete noči/Silent Night. Gre za nastop treh izjemnih solistk, 11-letnih Marte Gargiulo (Neapelj, Italija) in Anabele Kosanović, ter 15-letne Rebeke Stanovnik.

»Postojnska jama je veličastna katedrala in peti v njej je neizmeren privilegij in izziv,« pa svoje sodelovanje opisuje izjemna Urška Kastelic, ki na Živih jaslicah nastopa že četrto leto, tokrat v Koncertni dvorani z veličastno You raise me up.

Celoletne priprave

Na največji božični spektakel se v Parku Postojnska jama pripravljajo vse leto, intenzivneje pa od avgusta. »Pomemben je namreč vsak detajl. Poleg številnih pevskih in inštrumentalnih nastopov (harfa, violini, violončelo, trobenta, tolkala), dogodek sestavljajo tudi plesne točke, načrtovanje svetlobnih in zvočnih učinkov, posebnih efektov, priprava terena za nastopajoče v izredno občutljivem in specifičnem okolju, varnostno izobraževanje, prevozna logistika, kostumografija, spremljevalni program, okrasitev Parka in koordinacija obiskovalcev,« je na novinarski konferenci povedal Batagelj. »Na avdiciji v oktobru izberemo približno 100 nastopajočih; 4 Jožefe, 5 Marij, pastirce, angele, vojake, Zaharijo, Elizabeto, svete tri kralje, Rimljane. Konkurenca je velika, nastopanje na Živih jaslicah v Postojnski jami pa velika čast.«

Postojnska jama / Uredništvo NzN

Foto: Ž. Intihar, M. Očko

Žive jaslice v Postojnski jami so zgodba o čudežu

Veličastna POstojnska jama v času Božičnih jaslic Žive jaslice v Postojnski jami

 

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja