Obvestilo

35 let Notranjskih rogistov

V nedeljo pozno popoldne so Notranjski rogisti v Cerkvi sv. Volbenka v Zelšah obeležili 35 let delovanja. Vodi jih Milivoj Matković, priredili pa so koncert, na katerega so kot goste povabili tudi Pevski zbor Martin Krpan Bloke in Lovske rogiste Bohinj.

Donele so lovske koračnice, priredbe narodnih in tujih avstrijskih in nemških skladb ter znane lovske melodije. Odlično obiskanega dogodka so se udeležili tudi podpredsednik Lovske zveze Slovenije, Aleš Klemenc, predsednik Zveze lovskih družin Notranjske, Rajko Kovačič in člani Kluba prijateljev lova iz Celovca. Notranjski rogisti sicer nastopajo na številnih kulturnih, etnoloških in turističnih dogodkih po Sloveniji. Za svoje udejstvovanje so prejeli veliko priznanj.

Od ideje do prvega nastopa

Ideja o ustanovitvi zbora lovskih rogistov v okviru Zveze lovskih družin Notranjske se je leta 1985 porodila takratnemu tajniku zveze, g. Janezu Steržaju. Kar tri leta so bila potrebna od začetnih idej do prvega nastopa, saj je bilo treba nabaviti rogove in seveda poiskati kandidate trobilce. Pri tem se je upravni odbor povezal s slovenskim klubom prijateljev lova iz Celovca, ki je v zameno za odstrel petih trofejnih jelenov dostavil devet lovskih rogov.

Prva zasedba rogistov

Zbor rogistov naj bi bil sestavljen iz članov lovcev, zainteresiranih za pridobitev ustreznega znanja. Izkazalo se je, da igranje na lovski rog le ni tako preprosto, zato je g. Franci Albreht, član Godbe Cerknica, ki je takrat prevzel poučevanje, k igranju povabil trobilce iz godbe, ki sicer niso bili člani zelene bratovščine. In tako so 29. aprila 1988, pred lovskim domom v Iga vasi na redni letni skupščini Zveze lovskih družin Notranjske, prvič po enem mesecu vaj zatrobili Notranjski rogisti, Franci Albreht, Bojan Dragolič, Marko Golik in Jože Kovač.

Rogisti danes

V treh desetletjih se je zasedba kadrovsko okrepila in tudi spreminjala. Članstvo se je od takrat številčno okrepilo in spremenilo, saj je kar polovica članov vključena v lovske družine. Rogiste vodi Milivoj Matković, predsednik KD Notranjskih rogistov pa je Robert Ule. Dogodek je povezovala Vesna Kovač.

Foto: Tine Šubic

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja