Obvestilo

44 let Lekarne Ljubljana v Logatcu

Lekarna Ljubljana v Logatcu te dni praznuje 44. rojstni dan, medtem ko jih ima prva lekarna na Logaškem, iz katere je zrasla tudi 44-letnica, natanko dvakrat toliko. Leta 1928 jo je namreč ustanovil magister farmacije Janez Kristan, doma iz Mengša.  V spomin na svojo »prednico« so v logaški enoti Lekarne Ljubljana uredili tudi posebno, spominsko sobo iz tega časa.

 »Delo v manjši lokalni skupnosti je bolj umirjeno kot v večjih mestih, omogoča več zasebnosti in domačnosti,« je ob častitljivi obletnici povedala vodja logaške lekarne Janja Krmavner. Po njenih besedah je pristop farmacevta do strank v majhnem kraju drugačen kot v večjih mestnih središčih.

Je bolj oseben stik s strankami prednost ali ovira?

Osebno se mi zdi prednost, sploh če ljudi poznam, saj sem prepričana, da je pristni stik pri tem zelo pomemben. Če človeka v nekem okolju poznaš, mu lažje pomagaš, svetuješ, se mu približaš.  Svetovanje farmacevta stranki je v manjših krajih bolj domače.

Zagotovo po analgetikih in antipiretikih. Precej povpraševanja je tudi po raznih prehranskih dopolnilih, pripravkih proti stresu, za pomirjanje in po dermokozmetiki za razna kožna obolenja.  Vse več zanimanja je za naravna zdravila in pripomočke.Po katerih izdelkih ljudje v vaši lekarni najbolj povprašujejo?

Ali prihajajo ljudje v lekarno tudi samo po nasvet?

Celo največkrat! Veliko je takih, ki pridejo v lekarno, še preden se napotijo k zdravniku. Ljudje namreč mnogokrat skušamo kakšno zadevo najprej rešiti sami, »brez kemije«. Takrat moramo farmacevti stranki pozorno prisluhniti, dobro oceniti razmere in jo, če opazimo kakšne resne simptome, napotiti k zdravniku.

Koliko vas je zaposlenih v Lekarni Ljubljana v Logatcu?

Trenutno sedem. V taki ekipi lahko zadostimo potrebam naših občanov. Vsi se redno udeležujemo izobraževanj, izpopolnjevanj in usposabljanj, na katerih nas seznanjajo z novimi dognanji, zdravili, dodatki k prehrani, novo kozmetiko, z vsem, kar ponujamo v lekarni. Logaški farmacevti pokrivamo tudi lekarno Bloke, ki je naša podružnica.

Katerih storitev/izdelkov bi si vaše stranke še želele, pa jih trenutno (še) ni v ponudbi?

Kar zadeva storitve, mislim, da jih imamo res veliko, na primer meritve krvnega tlaka, tehtanje, pregled lasišča, meritve holesterola. Za te storitve se ni treba naročati, je pa to potrebno za merjenje venskega pretoka. To storitev smo uvedli marca in je naletela na izjemno velik odziv. Ob meritvah holesterola in sladkorja v krvi pa ponujamo tudi svetovanja za zdrav življenjski slog in izdelavo osebne kartice zdravil pri pacientih, ki jemljejo več zdravil.

Česa pa bi si vi osebno v vaši enoti še želeli?

Predvsem bi želela več povpraševanja po pregledu uporabe zdravil. Ta storitev se izvaja v lekarnah po vsej Sloveniji in predstavlja dodatno, obogateno ponudbo. Farmacevt namreč  glede na vsa predpisana zdravila in prehranska dopolnila pregleda terapijo in možne interakcije. Pacient je te storitve lahko deležen kadarkoli, prinesti mora seznam zdravil, ki jih jemlje, farmacevt pa mu ob morebitnih interakcijah svetuje in se morda posvetuje tudi z njegovim osebni zdravnikom. Ta storitev bi našim pacientom lahko veliko doprinesla. V prihodnje je naša želja, da lekarno povečamo in posodobimo, tako da bo več prostora za celovito ponudbo izdelkov in izvajanje lekarniških storitev.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

lekarna

 

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja