Obvestilo

70 let postojnske srednje šole veliko pove o kraju in ljudeh

Srednja šola Postojna je sinoči v tamkajšnjem kulturnem domu slovesno zaznamovala 70-letnico svojega delovanja. V tem času je šolanje na tej šoli v različnih programih zaključilo 12.357 dijakov, kulturni dom pa je bil skorajda pretesen za množico sedanjih in nekdanjih dijakov, profesorjev, ravnateljev in drugega povabljenega občinstva.

Helena Dolenc Posega: Suverenost človeka temelji na znanju

Tako kot se ob vsaki obletnici iz sedanjosti ozremo v prihodnost, je to tudi včeraj uvodoma storila ravnateljica in direktorica Šolskega centra Postojna Helena Posega Dolenc, ki se je sprehodila skozi zgodovino šole od leta 1945 do danes, ko imajo na šoli nekaj nad 800 dijakov in 340 študentov.

»Gradimo na kakovosti in krepimo razvojno rast dijakov,« je poudarila Dolenc Posegova in dodala, da suverenost človeka  temelji na njegovem znanju, šola pa stoji in rase na učiteljih.

Da je srednja šola najlepše obdobje v življenju, lepše tudi od študentskih let, je v nadaljevanju dejal postojnski župan Igor Marentič, nekoč tudi sam dijak te šole. »Poleg osvojenega znanja spoznamo prijatelje za vse življenje in na koncu opravimo zrelostni izpit,« je dejal in učiteljski poklic označil kot najlepši in najodgovornejši poklic med vsemi.

20151127_182216

Državni sekretar A. Cantarutti: “Prizadeval si bom za to šolo in skupnost”

Dijak te šole je bil tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti, ki je med drugim poudaril, da so izkušnje, ki so jih zgradile v osebnosti, tudi zasluga izjemnih učiteljev. »Prizadeval si bom za to skupnost in šolo, ki sem jo tudi sam gradil in vedno se lahko obrnete name,« je zagotovil.

20151127_183257

»Sem edina outsiderka v tej družbi nekdanjih dijakov postojnske srednje šole,« je uvodoma namignila Andreja Barle Lakota, državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, a dodala, da je že 35 let poročena z maturantom te šole. V svojem nagovoru je med drugim izpostavila pomen šole v današnjem času znanja, zaradi katerega pa so pričakovanja do šol včasih neupravičeno visoka.

V pestrem kulturno-umetniškem programu so se med drugimi predstavili izjemni glasbeniki Big Banda Šolskega centra Postojna, obetavni baritonist Jure Počkaj in člani šolske dramske skupine, ki so spletli kolaž predstavitev šolskega življenja  včasih in danes.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

20151127_184445

 

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja