Obvestilo

70 let Zveze borcev

Ob 70. obletnici so  člani Združenja borcev za vrednote NOB Logatec odprli Spominsko sobo v Logatcu in  pripravili slovesnost v Lazah.

 

4 .julija 1948 je bila ustanovljena Zveza združenj borcev Slovenije, katere cilje od leta 2007 nadaljuje Združenje borcev za vrednote NOB. V sedmih desetletjih so se menjavale generacije, spremenil se je družbeni red, postali smo samostojna država, ostala pa je poglavitna skrb za sočlane, za sočloveka. Da bi se dobro počutili, da starejši niso izključeni in da se mlajši lahko izkažejo. To zahteva solidno mero nesebičnega, tovariškega sodelovanja.

In brez slednjega tudi ne bi bilo slovesnosti, ki so jo 4.julija popoldne organizirali člani KO ZB Laze, potem ko sta Branko Rupnik in Vesna Jerina, predsednica ZB NOB Logatec, opoldne v Logatcu odprla spominsko sobo Združenja. V Lazah so prisrčno pozdravili preživele borce NOB, predstavnike Repentaborske sekcije Vsedržavnega združenja partizanov Italije, župana pobratene občine Repentabor Marka Pisanija, Bruno Olinik, podpredsednico društva TIGR Primorske, in seveda vse člane ZB za vrednote NOB Logatec ter ostale obiskovalce, ki so prišli »z vseh vetrov« naše domovine.

»Včasih, v rajnki Jugoslaviji je bil to praznični dan, Dan borcev, dela prost dan: pikniki, priprave za odhod na morje, pa košnja in nepogrešljiv betonski mešalec, ki je spremljal vse praznike v socializmu. Smo pač gradili za boljši jutri.« Takole je 4. julija na proslavi v Lazah začel slavnostni govornik  Branko Rupnik, predsednik KO Logatec Tabor in nadaljeval: »V Združenju prirejamo spominske pohode, prireditve, se udeležujemo prireditev in pohodov, ki jih organizirajo drugi, cvetličimo spominska obeležja. Izdali smo zloženko na temo Logaškega bataljona, natisnili knjigo Zgodovina NOB na Logaškem in letos odpiramo prenovljeno spominsko sobo, posvečeno spominu NOB na Logaškem«.

Predsednica KO ZB Laze Nada Čamernik in podpredsednik Tone Tajih Hasani sta spregovorila o tem, kako so štiri leta vojne doživljali v Lazah. Poudarila sta, da so vsi sodelovali na strani OF,  vsak peti vaščan je bil v partizanih. Vsak tretji je v vojni padel, Lažani so umirali v zaporih in taboriščih ali pa so za posledicami vojne umrli po njej. Sledilo je branje njihovih imen – zlogi so odmevali kot topot vojaških škornjev. V spomin in opomin.

V klenem slovenskem jeziku so spregovorili tudi gostje iz zamejstva, kjer je boj za jezik in za pravice Slovencev še vedno aktualen: »Zato moramo potomce učiti spoštovanja vrednot NOB, predvsem pa ljubezni do Domovine.«

Prireditev sta obogatila recitatorja Branko Simšič in Magda Lipovec,  Vanda Lavrič je prebrala svojo pesem, nekaj pesmi je zapel Moški kvartet,  najmlajša članica Natalija Kermavner pa je raztegnila meh harmonike.  Medtem, ko je na mizah zadišalo po  pravem partizanskem golažu, so z odra prihajali božajoči zvoki …

V Lazah so bila ob 70-letnici podeljena tudi priznanja zaslužnim članom Združenja za njihovo delo. Veliko jih je bilo podeljenih, kar ni presenečenje, saj je bilo v Združenju borcev za vrednote NOB Logatec veliko narejenega. Tudi omenjena razstava v Spominski sobi. Ogled je možen  po dogovoru, še najbolj pa ob sredah dopoldne. Še prošnja: če imate slike, predmete, morda samo spomine na čase NOB – delite jih s člani Združenja. Hvala!

Besedilo in foto: Brane Pevec

 

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja