Obvestilo

75 tisočakov za čezmejno pošiljanje odpadkov

Kriminalisti in policisti PU Koper so v začetku tedna v sodelovanju finančnimi preiskovalci mobilnega oddelka FURS – Carine in inšpektorji Inšpektorata za kmetijstvo in okolje (IRSKO) na območju nekdanjega  mednarodnega mejnega prehoda Fernetiči izvedli poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil, in sicer s ciljem odkrivanja in preprečevanja čezmejnega pošiljanja odpadkov.

Pri zadnjem poostrenem nadzoru, ki ga je neposredno izvajalo  šest kriminalistov in policistov PU Koper, kamor spada tudi del naše regije, štirje  finančni preiskovalci FURS – Carine in dva  inšpektorja IRSKO, je bilo skupno kontroliranih 46 tovornih vozil, od katerih je 14 tovornih vozil dejansko prevažalo odpadke. V večini primerov je šlo za odpadno železo ali mešane komunalne odpadke, ki so namenjeni za nadaljnjo predelavo. Vse kontrolirane pošiljke odpadkov so bile opremljene z ustrezno dokumentacijo, tako da pri poostrenem nadzoru ni bilo odkritih nepravilnosti. Tudi na splošno ocenjujemo, da je okoljevarstvena problematika na območju PU Koper ugodna, saj v letošnjem letu še ni bilo zaznanih kaznivih dejanj s tega področja, v lanskem letu pa so kriminalisti in policisti obravnavali le dva  primera storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja.

nadzor 2

Naloge odkrivanja in preprečevanja čezmejnega pošiljanja odpadkov ter nadzora nad njimi so ena izmed prednostnih nalog pri izvajanju Uredbe (ES) o pošiljkah odpadkov. Slovenska policija se zaveda, da imajo lahko čezmejne pošiljke odpadkov, predvsem tiste nezakonite, negativne posledice za okolje in temu posledično tudi na zdravje ljudi.

Po slovenski zakonodaji storilcem nezakonitih prevozov in pošiljk odpadkov poleg globe v višini 75.000 evrov, grozi tudi kazenski pregon. Kazenski zakonik za tovrstna kazniva dejanja predvideva zaporno kazen do 12 let zapora. A. L.

Ne spreglejte

Policisti svarijo pred drznimi tatvinami

Policisti  PU Ljubljana so  bili  v sredo dopoldan obveščeni o drzni tatvini, ki je bila …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja