Obvestilo

9. Festival vojaške zgodovine v prenovljenem kompleksu Parka vojaške zgodovine

Park vojaške zgodovine letos obeležuje deseto obletnico, kar so se v kompleksu starih pivških vojašnic začela obnovitvena dela. Iz opuščenih vojašnic, prepuščenih propadanju, je v teh desetih letih nastala največja vojaško-zgodovinska muzejska zbirka v tem delu Evrope, Park vojaške zgodovine pa hkrati postaja tudi največji muzejski kompleks v Republiki Sloveniji.

Festival vojaške zgodovine-1 Festival vojaške zgodovine-2

Z ureditvijo nove dimenzije PVZ

V tem letu je razvoj Parka vojaške zgodovine dosegel pomembno prelomnico. Z izvedbo operacije Celovita ureditev kompleksa Park vojaške zgodovine – 1. faza  v vrednosti 4,3 mio evrov je Park dobil povsem druge dimenzije in tudi pomen. V okviru operacije je bil zgrajen nov paviljon, ki je z 2.000 m2 razstavnih površin podvojil dosedanje razstavne kapacitete Parka. Nosilna razstava v novem paviljonu je razstava Pot v samostojnost, ki prikazuje proces osamosvajanja Slovenije s posebnim poudarkom na vojni ’91. S tem je odpravljen pomemben manko na nacionalnem nivoju, saj naša država do sedaj ni imela celostne muzejske predstavitve tega viška nacionalne zgodovine. Pomenljivo je, da je muzej nastal prav v vojašnici, od koder so 26. junija 1991 na ceste zapeljali prvi tanki in s tem začeli agresijo jugoslovanske vojske na pravkar osamosvojeno Republiko Slovenijo.

Festival vojaške zgodovine-3

Odprtje novega paviljona na najvišji ravni

V novem paviljonu je našla streho tudi podmornica P-913, kot najprepoznavnejši eksponat Parka. Muzejska postavitev v novem paviljonu je sodobno zasnovana in v primernem obsegu uporablja avdio in video tehniko, obenem pa predstavitev vojnega dogajanja sloni na scenski postaviti oklepnikov jugoslovanske armade v pohodu, ki obiskovalca ne pušča ravnodušnega. V pripravi muzejske postavitve je sodeloval Vojaški muzej Slovenske vojske, muzejsko predstavitev podmorništva pa je pripravil Pomorski muzej iz Pirana. Z eksponati je razstavo obogatil Muzej novejše zgodovine Slovenije in tudi več zasebnih zbiralcev, zlasti Tomaž Bolčič iz Kopra. Posebej dragocen je prispevek RTV Slovenija, ki je za novo muzejsko postavitev pripravil več krajših filmov in posnetkov in poseben 25-minutni film o osamosvojitveni vojni. Nov paviljon bo slovesno odprl predsednik republike g. Borut Pahor v spremstvu ministrice za kulturo ge. mag. Julijane Bizjak Mlakar v četrtek, 17. Septembra 2015, ob 14.00.

  1. Festival vojaške zgodovine

Odprtje novega paviljona bo vsekakor najpomembnejši dogodek letošnjega, že devetega festivala vojaške zgodovine, ki pa se je začel že včeraj, v ponedeljek, 14. septembra, ko je ob uradnem obisku romunskega ministra za obrambo potekala slovesna primopredaja letala IAR-93 Vultur/Orel, ki ga je Romunija donirala naši državi. Ministrica za obrambo ga. Andreja Katič je ob tem najbolj zaslužnim za pridobitev dragocenega eksponata podelila priznanja Ministrstva za obrambo RS.

V petek bo Park vojaške zgodovine gostil  visoke goste v okviru mednarodne vojaške vaje TAKOJŠEN ODGOVOR 2015, ki bodo po ogledu vaje obiskali še Park. Gre za skupino visokih častnikov, uradnikov in politikov iz več evropskih držav in ZDA.

V okviru festivalskega dogajanja bo v pivški vojašnici Stanislava Požarja v soboto dan odprtih vrat. Bogat program, zanimiv za stare in mlade, bo potekal preko celega dne. V Parku bodo ta dan na ogled razstave in zbirke, na poligonu pa se bodo tudi že postavljali vojaški tabori za nedeljski spopad.

Najbolj pestro festivalsko dogajanje bo v nedeljo, ko bo potekala uprizoritev vojaškega spopada med nemško vojsko in Rdečo armado »Operacija Berlin ’45«, s katerim bodo v Parku obeležili 70. obletnico konca II. svetovne vojne. Na ta dan si bo poleg razstav in zbirk Parka moč ogledati tudi sovjetski in nemški vojaški tabor iz II. svetovne vojne in demonstracijske vožnje vozil Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Manjkala ne bo niti vojaška kuhinja, za katero bo poskrbela muzejska restavracija Kantina Pivka. Nedeljsko dogajanje bo popestrila tudi tržnica domačih izdelkov in sejem militarij. /B. M. K./

Foto: arhiv PVZ

 

 

 

 

Ne spreglejte

Pivka je doma v Sloveniji in Evropi

Ob prazniku Občine Pivka je osrednji dogodek, slovesna prireditev v Krpanovem domu, izzvenel kot svojevrsten …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja