Obvestilo

Akrapovič v Postojni: zapisani zakoni obremenjujejo tiste, ki so v življenju nekaj ustvarili

Postojnska gospodarska zbornica je na oktobrskem Gospodarskem forumu sinoči gostila Igorja Akrapoviča, vizionarja, inovatorja in izjemnega podjetnika, ki je med drugim predstavil svojo poslovno pot in svoje videnje ukrepov za izboljšanje poslovnega okolja v Sloveniji.

Življenjska pot strastnega in avto-moto športu predanega nekdanjega dirkača se bere kot zgodba Steva Jobsa. Od začetkov v garaži napol podrte hiše, manjšega podjetja s sedmimi zaposlenimi do svetovno prepoznanega proizvajalca najkakovostnejših, vrhunskih izpušnih sistemov za motorje z notranjim izgorevanjem. Napovedano gostovanje Igorja Akrapoviča v Postojni je v prostore tamkajšnje gospodarske zbornice pritegnilo množico ljudi, ki so njegovemu pogovoru s prekaljeno televizijko Marjano Grčman z zanimanjem prisluhnili. Toliko bolj, ker se je ob napovedanih gospodarskih ukrepih nove vlade Akrapovič za razliko od drugih gospodarstvenikov močno izpostavil, zaradi česar pa ga premier Šarec, kot je povedal, ni poklical.

Nasprotnik evropskih nepovratnih sredstev in subvencij se je le-teh vedno otepal, verjame pa v olajšave, ki naj bi jih država ponudila za vlaganja v razvoj, vendar je prepričan, da so slovenska podjetja v primerjavi s tujci v neenakopravnem položaju, kar utemeljuje na primeru Magne.

Kot je povedal, se je pri petnajstih odločil, da bo svetovni prvak v moto GP in bil stari znanec ljubljanske milice. »Motociklizem je bil kot izraz nasprotovanja v nekdanji Jugoslaviji nezaželen,« je pripomnil.

Največ posluje z Nemci in Japonci, pri čemer poudarja, da smo Slovenci sicer bolj podobni Nemcem, Japonci pa so precizni in zelo zanesljivi in konzervativni partnerji. Dobičkonosni vojaški industriji pa je rekel ne, kar Akrapovič pove s ponosom. Pravi, da s fakultetami sodeluje, a še ne dovolj dobro. »Mladim, ki so šli študirat v tujino, je treba ponuditi boljše pogoje, predvsem pa razbremeniti plače,« pravi podjetnik, ki v razvoj vlaga 11 milijonov evrov letno.

Zapisani zakoni so retrogardni

Po Akrapovičevem mnenju je bilo slovensko gospodarstvo vselej zelo prilagodljivo in žilavo, imamo izjemne, sposobne ljudi, izjemne posameznike, okolje pa bi jim moralo zagotoviti določeno varnost in tudi pogled v prihodnost, ker« … se bodo vse naše poti nekoč končale.«  »Želel bil, da se politika jasno izreče, v katero smer bo zapeljala, mi pa se bomo temu tako ali drugače prilagodili.« Neodzivnost slovenskega gospodarstva na napovedano obdavčenje dobička podjetij Akrapovič vidi kot nek signal, ki daje vedeti, da ljudje ne stojijo za svojimi besedami, temveč so bolj oportunisti.  »Kar je zapisano je nemogoče, zakoni, kot so zapisani, so retrogardni, škodljivi, obremenjujejo tiste, ki so v življenju nekaj ustvarili. Gre za dva problema, to je zakon o izplačilu dobička, pa tudi pri odtujitvi premoženja se je zadeva spremenila, iz cedularnega davka gremo na dohodnino, ki bo, če boš prodal hišo ali imetje, takoj 50-odstotna.To je drastična sprememba okolja in nanjo se je treba odzvati.«

Urediti vse sisteme in podsisteme v državi

Po drugi strani opozarja, da je gospodarstvo lani prispevalo milijardo več in verjame, da če bi država smotrno uporabila ta denar, imamo pokrito vse, kar je potrebno, od zdravstva naprej. »Če pa se žilne opornice namesto po 150 kupujejo po 1200 evrov, potem imamo problem nekje drugje, ne v naših podjetnikih. Urediti je treba razmere v vseh sistemih in podsistemih države.«

Kljub temu pa je Akrapovič prepričan, da imajo dobra podjetja v Sloveniji še veliko prostora, saj je naša država na odličnem geostrateškem prostoru, partnerji iz sosednjih držav nas sprejemajo kot dobre in zanesljive.

Od selitve kapitala ne odstopa

Od napovedane selitve kapitala v »predvidljivejše« davčno okolje ne odstopa in verjame, da je še veliko podjetnikov, ki so podobno razmišljali in ukrepali. »Verjamem, da se bo razvojni cikel prihodnje leto v Slovenji zmanjšal, posledice se bodo poznale v naslednjih nekaj letih. Kriza se nezadržno približuje, prve znake že vidimo in če se bo razvila, potem bomo imeli pač dvojni problem.«

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja