Obvestilo

Albanija – znana neznanka

V Knjižnici Bena Zupančiča v Postojni je v organizaciji Kulturnega in športnega društva Mušketirji pretekli teden  potekalo zanimivo potopisno predavanje o Albaniji. Predavatelj, svetovni popotnik dr. Zvone Žigon  je tudi tokrat pritegnil vso pozornost ljubiteljev tovrstnih predavanj, ki so prostor napolnili do zadnjega kotička.

Postojna – Kulturno in športno društvo Mušketirji, ki v Postojni deluje že od leta 2000 združuje kakih 30 članov vseh generacij. Glavni namen društva je spodbujanje kakovostnega preživljanja prostega časa vseh članov društva. Društvo spodbuja športno-rekreativne, kulturne in izobraževalne aktivnosti članov.

»Vsi vemo, da je Albanija blizu, slabo pa to državo v resnici poznamo, kar je tudi vzrok za številne stereotipe o njej,« je uvodoma dejal predavatelj, ki je z besedo in sliko iz minute v minuto te stereotipe razblinjal.  Državo, ki meri dobrih 28 tisoč kvadratnih kilometrov in ima okoli tri milijone prebivalcev, okoli dva milijona Albancev pa živi še na Kosovem in kakih pol milijona v Makedoniji, sta z ženo Ireno »prečesala« kar z avtomobilom, na lastno pest in jo tako dodobra spoznala. Prenočevala sta v majhnih hotelih, ki jih na poti ni manjkalo. Po predavateljevih besedah dežela sicer ne slovi po čistoči, vsepovsod naletiš na smeti, hotelske sobe pa so, kot pravi, izjemno čiste in osebje prijazno.

Sodobna evropska mesta

Ob vstopu v Albanijo naletiš na bunkerje, ki te spremljajo dobesedno po vsej državi, tako kot navdušujoča iznajdljivost prebivalcev. Albanci so sicer eno najstarejših ljudstev, ki živijo na tem območju, so potomci Ilirov, njihov BDP pa znaša 4.764 dolarjev na prebivalca, v Sloveniji je ta, za primerjavo, 30 tisoč.

Na veliko presenečenje sta postojnska popotnika naletela že v Skadru, ki je docela urejeno, sodobno mesto, še bolj evropska pa je Tirana  z lepo ohranjeno kulturno dediščino. Kot zanimivost: nočitev s »kraljevskim zajtrkom« v hotelu v središču Tirane stane 40 evrov za dve osebi.

Dežela prostranih plaž

Albanija je dežela številnih čudovitih, prostranih plaž, ki pa še zdaleč niso v celoti urejene in izkoriščene, kot bi lahko bile. A s takimi naravnimi danostmi bi Albanija zlahka bila sijajna destinacija za turiste z vsega sveta. »Obiščite to deželo čim prej, dokler še ni v celoti civilizirana,« je poudaril dr. Zvone Žigon ob koncu predavanja. In ne dvomim: kanček divjine in starih časov je gotovo vredno okusiti.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

20161116_183733

20161116_175902

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja