Obvestilo

Aleksandar Bogunovič, aktualni državni prvak v kartingu, cilja na svetovno lovoriko

Aleksandar Bogunovič je letos, pri rosnih desetih letih postal državni prvak Slovenije  v kartingu, v kategoriji Rotax Micro max, potem ko je kot osemleten osvojil naslov nacionalnega prvaka Mehike in si tako kot najmlajši udeleženec prislužil pravico na svetovnem finalu Rotax max challange v Italiji. Kmalu po rojstvu je namreč Aleks iz rojstne Slovenije skupaj z družino odpotoval v Mehiko, kjer je živel do svojega osmega leta. Obiskala sem ga v Prestranku pri Postojni, kjer živi s starši, sestro dvojčico in štirinožnim prijateljem, bokserjem Aguijem in ne skriva svojega navdušenja nad hitrostjo, ko mi pokaže tri vozila, s katerimi dirka. Deček, ki s svojo igrivostjo na eni in zavzetostjo na drugi preprosto očara.

Vsako od malih dirkalnih vozil je po besedah njegovega očeta, Aleksandra Bogunoviča, vredno okoli pet tisočakov. »Med sezono gokarta, to je od januarja do novembra treniram in dirkam skoraj vsak vikend, in sicer v Italiji , kjer je svetovni nivo,« svoje treninge opiše mladi sogovornik. Osvojitev naslova državnega prvaka Aleksandru pomeni veliko, o ciljih pa brez oklevanja: »Da bom svetovni prvak.«

Od električnega avtomobilčka do svetovnega finala

Ko je imel komaj dve leti mu je oče kupil električni avto, iz katerega mali voznik tako rekoč ni izstopil, dokler se niso izpraznile baterije. Gokart je pričel voziti s štirimi leti, pri petih je že zmagoval in kaj hitro osvojil Mehiko. Leta 2016 je, tedaj osemleten, postal nacionalni prvak Mehike v kategoriji Micro max in si tako kot najmlajši udeleženec prislužil pravico na svetovnem finalu Rotax max challange v Italiji. Ob vrnitvi v Slovenijo je vozil dirke državnega prvenstva, Sportstil cup, WSK dirke v Italiji in Rotax challange v Avstriji.

Leto 2018 je bilo Aleksandrovo leto. Postal je državni prvak Slovenije v kategoriji Rotax Micro max,  podprvak Sportstil pokala, osvojil 2. mesto na mednarodni dirki GPI v Mehiki kategorija Rotax Mini max,  ter srebro na mednarodnem bonus cupu v avstrijskem Brucku v kategoriji Rotax Micro max. V avstrijskem Brucku v kategoriji Rotax Micro max se je boril za prvo mesto z Oscarjem Wurzom, sinom nekdanjega voznika Formule 1 Alexsandra Wurza.

35 tisočakov za sezono

Aleksandrov glavni motivator, pa tudi sponzor, je njegov oče, Aleksandar Bogunovič st., ki priznava, da gre za izjemno drag šport: »Letošnja sezona nas je stala približno 35 000 eur na državnem in nekaj dirk na svetovnem nivoju, za kar bomo v prihodnje potrebovali med 40.000 in 50.000 evrov.«

Bogunovičevi se seveda nadejajo pridobitve kakega sponzorja, zato ustvarjajo tudi Aleksovo spletno stran in klub. »Žal je ta šport medijsko zapostavljen, kar je zelo velik hendikep za ljubitelje oktanskih športov,« pravi. Po njegovih besedah sina odlikujejo izredna sposobnost koncentracije, motorične sposobnosti in tudi fizična sposobnost, da lahko vse to vzdržuje.

Aleks pa poleg dirkaškega športa trenira tudi nogomet v domačem klubu ter skupaj s sestro plezanje, obenem pa je odličen učenec, eden najboljših v OŠ Prestranek. V letu 2018 si je nabral tudi izkušnje na svetovnih dirkah WSK-ja, kjer bo 2019. imel edini cilj priti na stopničke. Spričo njegove pridnosti in vztrajnosti trdno verjamem, da se mu ne bodo izmuznile.

Blanka Markovič Kocen

Foto: družinski arhiv

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja