Obvestilo

Aleš Poljanšek, generalni direktor ebm-papst Slovenija: Nič ni nemogoče!

Oktobra lani je vodenje podjetja ebm-papst Slovenija, ki ima sedež v Podskrajniku, prevzel Aleš Poljanšek in na tem položaju nasledil dolgoletnega generalnega direktorja Jošta Rupnika. Izraz, da se nekaj ne da, zanj ni sprejemljiv. Pomembna sta vztrajnost in delo, pravi.

Vaše dosedanje izkušnje v Hidriji, Alpini in Jelovici vam bodo gotovo pomagale tudi pri vodenju ebm-papst Slovenija. Katera ključna spoznanja boste prenesli v sedanjo prakso?

V teh družbah, ki so zaznamovale del moje kariere, sem se večinoma ukvarjal z medorganizacijskimi procesi, delal v komerciali, prodaji, nabavi, v Alpini tudi s končnimi kupci in trženjem. To mi je dalo določeno širino, ki je povezana tako s komercialo kot tudi z vodenjem, kar mi koristi pri sedanjem delu.

Novembra je potekala primopredaja polnih pooblastil med dosedanjim direktorjem in vami. Kako ocenjujete pripravljalno obdobje, ko je g. Rupnik prevzel vlogo vašega mentorja? Katere njegove lastnosti najbolj cenite?

Družbi sem se pridružil julija, po dogovoru z g. Rupnikom pa sem približno 3 mesece izkoristil za spoznavanje s procesi, sodelavci, produkti …  To obdobje je trajalo do oktobra, ko sem prevzel vodenje, kar smo sredi novembra uredili še v registru, medtem ko je g. Rupnik ostal do sredine januarja, ko se je upokojil. G. Rupnik mi je posredoval modrosti, ki jih je nabral v svoji 30 in večletni karieri. Dal mi je tudi določene informacije, ki sem jih potreboval. Ta trimesečni proces je bil dober, ker mi je omogočil, da sem podjetje dodobra spoznal.

Cerkniško podjetje je v zadnjem obdobju prihodke povečalo za zavidljivih 40%. Čemu pripisujete ta izjemen skok?

Rast je bila posledica več dejavnikov. En del so bili novi programi, ki smo jih preselili iz Nemčije v Slovenijo in tudi v Srbijo, nekaj pa smo jih selili tudi iz Slovenije v Srbijo, kjer imamo podjetje v Somborju.

Nova programa sta bila štancanje sestavnih delov za ventilatorje na Uncu, izdelava puhal v Srbiji. Lani je bilo veliko selitev, letos pa načrtujemo  določene procese stabilizirati. Delno so na poslovni izid vplivale tudi cene materiala.

Lani ste na novo zaposlili 84 delavcev. Boste v tem letu še zaposlovali in kateri so pri vas najbolj iskani kadri?

Lani smo, če povzamem skupaj s Srbijo, zaposlili 250 ljudi. V Sloveniji smo večinoma zaposlovali v proizvodnji, deloma tudi v režiji, predvsem zaradi novega programa, ki ga selimo, za proizvodnjo ventilatorjev za toplotne črpalke in za kuhinjske nape višjega cenovnega razreda, ki imajo vpih v samo ploščo, za katere smo zelo specializirani. Tu smo potrebovali ogromno strokovnih sodelavcev in tudi skladiščnikov. Poslovno leto smo začeli z aprilom in zapolnili kar nekaj položajev, poleg delavcev v proizvodnji pa iščemo pa še sodelavce za nabavo, kakovost .

Obeta se tudi širitev podjetja – kateri bodo vaši novi programi in kako daleč so načrti?

Gre predvsem za program za toplotne črpalke. Glede na ukrajinsko-rusko krizo se nam upad naročil pozna na programu plinskih ventilov, po drugi strani pa opažamo ogromno rast, veliko večjo od pričakovane, ventilatorjev za toplotne črpalke.

S čim ste nemške lastnike prepričali v vlaganje v Slovenijo?

To je zelo dobro vprašanje, ker Slovenija v osnovi ni konkurenčna. Pri tem mislim predvsem na države, kjer ima ebm-papst tudi podružnice: Madžarska, Romunija, Srbija. Verjamem pa, da je slovenski sodelavec tega podjetja zelo pripaden, ima znanja, veliko fleksibilnosti, angažiranost, in mislim, da je tu velika razlika. Naj omenim še večjo produktivnost, ki se kaže ne samo skozi številke, ampak tudi skozi dodano vrednost samega podjetja v primerjavi z drugimi podjetji v regiji.

Kakšna je vaša poslovna filozofija?

Zame ni nič nemogoče. Izraz, da se nekaj ne da, zame ni sprejemljiv. Pomembna sta vztrajnost in delo. Moje poslanstvo je, da krepim sodelovanje s sodelavci, jim skušam pomagati in bogatiti tudi samega sebe, da zaposleni tudi z mojo pomočjo napredujejo in rastejo.

Ga. Sara Čučnik, izvršna direktorica, je bila učinkovita desna roka g. Rupnika. Verjamem, da bosta tudi vidva izvrstno sodelovala …

Zagotovo. Dejstvo je, da nas je v vodstveni ekipi šest, kolega, ki pokriva podružnico v Srbiji, v Sloveniji poleg mene še štirje sodelavci in s Saro odlično sodelujeva.

Kolikor vem, ste po duši športnik, tekač. Koliko prostega časa namenjate športu? Ali se udeležujete tudi tekmovanj?

Od mladega se ukvarjam z orientacijskim tekom, že skoraj 40 let, ta šport me je zaznamoval celo mojo mladost, takrat sem igral tudi košarko in smučal. Košarko sem opustil, ker čuvam okončine, smučam pa še, tudi tečem na smučeh in kolesarim. Trudim se, da se s športom vsaj tri- do štirikrat na teden ukvarjam, kar mi dejansko pomaga pri  delu. Športen duh in tekmovalnost dobro vplivajo na delo.

Na kateri športni uspeh ste najbolj ponosni?

Težko rečem … Npr. lanski rezultat na polmaratonu pod 1,40 h je kar dober rezultat, še zlasti, ker v mladosti teh tekov nisem tekel, V orientacijskem teku sem bil večkrat državni prvak, še zdaj tekmujem, v svoji starostni kategoriji, prejšnji teden sem bil celo drugi v štafetah med člani.

ebm-papst Slovenija ima zelo dejavno športno društvo. Kako boste spodbujali športni duh v podjetju?

Absolutno. Šport in poslovanje ter delo gredo z roko v roki. Gibanje pripomore k boljšem počutju, šport ima pozitivne momente. Dogovorili smo se tudi za podporo pri štirih tekih NTP.

Kateri bodo vaši najpomembnejši poslovni cilji do konca leta?

Cilji so vezani predvsem na samo poslovanje, doseganje, preseganje plana poslovanja. Poslovno leto začnemo z aprilom, končamo z marcem. Pričakujemo rast, čeprav na določenih segmentih občutimo različne krizne situacije.

V tem podjetju obstaja kultura, vrednote, če gledam celotno skupino, vsa ta človečnost, odprtost in zaupanje. To so ključne vrednote. Podjetje je začelo s projektom Skupaj ustvarjamo prihodnost (Making the Future together), kjer bomo vse zaposlene povabili k sodelovanju in doseganju zastavljenih ciljev.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Tine Šubic

 

 

 

 

 

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja