Obvestilo

Aleša Mižigoj, Medex: Vsak med ni med

Postojnska gospodarska zbornica je v prvem letošnjem gospodarskem forumu gostila Alešo Mižigoj, predsednico uprave Medexa. Kaj je še bolj slovenskega kot čebela, je bila teza, na kateri je temeljil pogovor, ki ga je tudi tokrat spretno moderirala Marjana Grčman, voditeljica televizijske oddaje Na lepše in ki je močno presegel meje naše države.

Že uvodna predstavitev zgodovine podjetja je pritegnila k pozornemu poslušanju, saj smo izvedeli, da je oče gostje človek z najdaljšim delovnim stažem v Sloveniji. 90-letnik se je namreč upokojil šele lani, pokojnine pa še ne prejema. Gostja je to dejstvo primerjala s filozofijo morskega psa – če se ne giblje, ne more dihati.

Priča smo zelo težkim časom za živilsko-predelovalno industrijo, rast cen pa je po mnenju Mižigojeve utemeljena na nizkih cenah hrane.

O pomenu čebel zgovorno priča podatek, da vrednost opraševanja znaša kar 180 milijard dolarjev, čebele pa so po pomembnosti tretje živali, takoj za kravami in prašiči in pred kokošmi. Da je vsaka tretja svetovna žlica hrane odvisna od čebel, pa je splošno znano dejstvo.

Medex je v zlatih časih prodal do 4.500 ton medu na leto, danes ga proda okoli 800 ton, vendar povpraševanje po medu narašča. Kot je povedala Mižigojeva, v Medexu razmišljajo o proizvodnji športnih gelov na osnovi medu in ob tem navedla podatek, da bo do leta 2020 trg prehranskih dopolnil dosegel 178 milijard  dolarjev. Mižigojeva si prizadeva tudi za ustanovitev čebelarske akademije v okviru ministrstva za kmetijstvo. Kot pravi, so dobili že več ponudb za prevzem družinskega podjetja, vendar si tujega lastnika ne želijo. Med načrti za prihodnost je med drugim omenila, da zaključujejo 7 milijonov evrov vredno investicijo v laboratorij.

PO besedah predsednice uprave Medexa je med zelo preprosto ponarediti, zato se je Slovenija odločila z monitoringom nadzirati pristnost medu. »Zelo pomembno je, da vemo, od koga kupujemo  med,« je poudarila, sinočnja gostja gospodarskega foruma.

Aleša Mižigoj se je sicer že s svojo prvo zaposlitvijo po opravljeni diplomi na fakulteti za elektrotehniko zapisala podjetništvu in vodenju. Leta 1993 je pričela ustvarjati v svojem podjetju, potem pa leta 2000 nadaljevala pot v podjetju Medex kot komercialna direktorica. Odgovorna je bila za trženje in marketing na domačem in tujem trgu, konec leta 2001 pa je prevzela mesto predsednice uprave. Pod njenim vodstvom je Medex postal eden vodilnih proizvajalcev naravnih prehranskih dopolnil v Sloveniji in centralni Evropi. Aleša je aktivna pri spodbujanju in podpori žensk pri prevzemanju aktivnejše vloge na poslovnem in družbenem področju, dejavna je tudi na področju humanitarne in filantropske aktivnosti. Od leta 2011 dalje je tudi častna konzulka Kanade v Sloveniji.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja