Obvestilo

Andrej Gosar: mislec v prelomnih časih

Dokumentarni film o  znamenitem Logatčanu Andreju Gosarju je poklon velikemu mislecu, krščanskemu socialistu, ki  niti v prelomnih časih ni klonil pred komunističnim režimom in ki bi bil današnjim kristjanom lahko vzor.

  Logatec – Predpremierna projekcija na 5. Gosarjevem večeru  v Narodnem domu je napolnila veliko dvorano. »Gosarjeve ideje izpred 80 let so aktualne še danes,« je uvodoma dejal župan Berto Menard in poudaril, da je v današnjem času v skladu z Gosarjevimi idejami nujno ustaviti izkoriščanje ljudi, mobing na delovnem mestu in podobne negativne pojave v družbi in človeku vrniti dostojanstvo

Režiser Jernej Kastelec pred začetkom ustvarjanja filma o Gosarju ni vedel ničesar, vendar se je v njegov lik dodobra poglobil, za kar si je, kot pravi, hvaležen. Dotaknila se ga je zgodba človeka, ki je bil do konca pristaš dialoga, tudi z ljudmi, s katerimi se ni strinjal.  Ljudje različnih političnih in idejnih usmeritev nastopajo tudi v filmu. »Doslednost je tista, ki človeka osvobaja in Gosarjeva doslednost je lahko vzor današnjim kristjanom ,« je v pogovoru po ogledu filma med drugim dejal dr. Janez Juhant, teolog in filozof, na vprašanje zgodovinar dr. Kajetana Gantarja, ali obstaja kaka spominska soba, kjer bi bili vsi ti dokumenti o Gosarju na ogled javnosti, pa je režiser pojasnil, da vse dokumente in tudi Gosarjev pisalni stroj, ki nas spremlja skozi ves dokumentarec, hrani  Knjižnica Logatec.

Dodajmo še, da je dr. Andreja Gosarja v filmu upodobil igralec Marko Lesjak.

Besedilo in slike: Blanka Markovič Kocen

20161122_190705

20161122_190736

Ne spreglejte

Pohod – izziv za gibalno ovirane osebe

V soboto, 25.05.2024, bo od 10h naprej potekal pohod za gibalno ovirane osebe. Izpred Ekomuzeja Pivških presihajočih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja