Obvestilo

Andreju Godini naziv Častni občan Pivke

Občina Pivka 9. maja praznuje svoj praznik v spomin na 9. maj leta 1869, ko se je na gradu Kalc pri Zagorju zgodil vseslovenski tabor, politično in kulturno zborovanje. Osnovna ideja je bila zahteva po Zedinjeni Sloveniji, ko so Slovenci namesto razdrobljenosti na dežele zahtevali skupno državo, enakopravnost slovenskega jezika v javnosti, ter jasno nasprotovali načrtovani vključitvi v združeno Nemčijo. Bili so to časi preizkušnje, ko je bil potreben pogum in razsodnost. Danes ni nič drugače. Zaradi epidemioloških razmer in ukrepov so občinska priznanja in nagrade letos podelili brez prisotnosti občinstva.

Naziv častni občan Občine Pivka je prejel  Andrej Godina  za delovanje na turističnem, športnem, družbenem, političnem in kulturnem področju Andrej Godina je že več kot trideset let aktiven na družbenem področju v občini Pivka. Na kulturnem področju je bil aktiven v moškem in mešanem pevskem zboru Košana in Slavina, bil je dolgoletni predsednik KD Košana, sodeluje pri organizaciji pusta na Kalu, že več kot trideset let upodablja lik Miklavža in dedka Mraza, pa tudi božička in Franceta Prešerna. Bil je predsednik ŠD Košana z veliko dosežki. Je predsednik Kegljaškega kluba Pivka, katerega člani dosegajo izjemne uspehe tudi na svetovni ravni. Izjemno aktiven je na področju turizma v občini, je aktiven član TD Pivka. Je licenciran lokalni turistični vodnik in vodnik interpretator z evropskim certifikatom, redno vodi obiskovalce po Pivških jezerih in kot vodnik ob koncih tedna deluje v Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer. Ljudje ga poznajo kot Martina Krpana, upodablja ga že 12 let. Z likom, ki je simbol Občine Pivka, predstavlja in promovira pivške kraje. Nastopa na prireditvah v občini, povabijo pa ga tudi v šole in vrtce po vsej državi, Pivko je predstavljal tudi v Italiji, Avstriji in Nemčiji. Večkrat je bil gost v turističnih oddajah na radiu in TV, najbolj svež nastop na TV na temo Martina Krpana pa je dokumentarni film »Tipično slovensko«, premiera filma je bila februarja 2021. Aktiven je pri sodelovanju s pobrateno občino Durach, v njegovem domu je vedno prostor za prijatelje z Bavarske, prav tako pa njegov kavč koristijo popotniki z vsega sveta, v sistemu »couch surfing«. Aktiven je tudi na humanitarnem področju, krvodajalec je že več kot štirideset let, je tudi član UO OZ RK Postojna Pivka. Od lanske jeseni je upokojen, pred tem pa je delal v zaposlitvenem centru Karso, kjer je bil vodja in mentor šestim težje zaposljivim osebam. Andreja Godino je zanimalo tudi delo v politiki, začel je kot predsednik vaške skupnosti Kal, ki jo je vodil dva mandata, je član agrarne skupnosti Kal, tri mandate je bil občinski svetnik in en mandat podžupan Občine Pivka. Od leta 2006 do 2014 je bil predsednik OO SLS Pivka, v istem obdobju je bil tudi član glavnega odbora SLS, leta 2011 pa tudi kandidat za poslanca v državnem zboru.

Ob občinskem prazniku so v Pivki podelili tudi Plaketi in  Priznanja Občine Pivka. Za aktivno delovanje na cerkvenem in družbenem področju je Plaketo občine Pivka prejel Niko Štrancar, ki duhovniško službo opravlja že 54 let. Lani decembra je obhajal osemdeseto obletnico. Od leta 1985 predano upravlja župniji Zagorje in Trnje. S svojim delovanjem na mnogih področjih je v teh letih prispeval k razvoju občine, vdano je skrbel za kulturno in versko dediščino ter s svojim zgledom pripomogel k boljšim medčloveškim odnosom. Zaslužen je za obnovo številnih cerkva, na njegovo pobudo se je leta 1996 ustanovila medžupnijska Karitas Zagorje Trnje. Niko Štrancar je bil med pobudniki prenove župnišča v Trnju, ki je bilo preurejeno v dom duhovnih vaj.

Plaketo  Občine Pivka je prejel tudi Stane Kranjc, in sicer za aktivno delovanje na področju izseljenih Slovencev v Kanadi in podporo pri osamosvojitvi Slovenije

Stane Kranjc je izseljenec, ki živi v Kanadi. Rodil se je v Nadanjem selu, zavednim slovenskim staršem. Leta 1951 je zaradi razočaranja, ker ni bil sprejet v šolo, ilegalno pobegnil v Trst, od tam pa v Kanado. V Kanadi se je kmalu priključil slovenski skupnosti, kjer je spoznal svojo ženo. Zaposlil se je v tovarni testenin, vodstvo je hitro prepoznalo njegov potencial in omogočili so mu šolanje, kmalu je postal direktor proizvodnje. Aktivno je deloval raznih kanadskih komisijah in dobrodelnih ustanovah. Poudariti je potrebno njegovo delo v komisijah slovenskih izseljencev v Kanadi in skrb za povezanost Slovencev.

Priznanje Občine Pivka je pripadlo Ansamblu Biseri  ob 15-letnici delovanja.

Biseri so prvič javno zaigrali ob odprtju športne dvorane Skala. Istega leta (2006) so z delegacijo Občine Pivka odpotovali v Durach, kjer so z nastopom pokazali Nemcem slovensko glasbeno tradicijo. Začeli so sodelovati z različnimi avtorji, producenti in mentorji, ki so poskrbeli za njihove prve avtorske skladbe in jim svetovali, da se udeležujejo festivalov. So redni gostje tv in radijskih oddaj, mentorji, producenti in avtorji drugim ustvarjalcem, imajo več kot 40 avtorskih skladb, preko 20 videospotov in preko 950 nastopov v Sloveniji in tujini. So tudi družbeno odgovorni, aktivni v lokalnih društvih.

S Priznanjm Občine Pivka so ob občinskem prazniku za dolgoletno vodenje projekta Starejši za starejše nagradili Nevenko Šelj,aktivno članico Društva upokojencev Pivka. Je koordinatorka v programu Starejši za višjo kakovost življenja doma, vodja literarnega krožka Beremo skupaj in članica upravnega odbora društva. Program Starejši za starejše vodi že deset let, pod njenim vodstvom delo na tem področju opravljajo številne prostovoljke. Njena druga ljubezen je kultura, kot vodja krožka Beremo skupaj skrbi za širjenje veselja do branja. Pripravlja programe za kulturne večere in ostale prireditve, ki jih organizira društvo.

Občina Pivka / Uredništvo NzN

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja