Obvestilo

Angelček s pokopališča v Razdrtem

Na pokopališču v Razdrtem stoji ob zidu zanimiv nagrobni spomenik. Sestavljen je iz dveh delov: kamnitega postamenta z vklesanimi imeni umrlih (Ivan Kaučič *29. 12. 1811 † 16. 2. 1887 in drugi člani družine) ter litoželeznega kipa angelca (v. 43 cm, teža 25 kg). Kleči na levem kolenu na litoželeznem kvadratastem podstavku, oblečen je v dolgo tuniko, roki sklepa v molitvi, krili sta veliki.

Kvaliteta odlitka in njegov helenistični pridih sta prva namiga, da gre za izdelek Salmove livarne iz Blanskega na Moravskem, kar potrdi tudi prodajni katalog iz leta 1904. V tem času je bila v 18. stoletju ustanovljena livarna že v lasti praške delniške družbe Akciová společnost strojírny/ Maschinenbau-Aktiengesellschaft, ki je nadaljevala njeno tradicijo. Nagrobni spomenik z angelcem najdemo na listu 20 pod št. 80 rubrike Grabmonumente und Flambeau. Izdelki so v katalogu predstavljeni z risbami in ne s fotografijami, kot je bilo v tistem času sicer že precej običajno. Nagrobni spomeniki z angelcem in podobni so bili primarno namenjeni umrlim otrokom, vendar so v našem primeru na kamnu vklesane odrasle osebe. Glede na to, da gre pri angelu pravzaprav le za zgornji del celote litoželeznega nagrobnika, kakor ga vidimo v katalogu, in glede na dejstvo, da katalog datira iz začetka 20. stoletja, medtem ko so na kamnitem podstavku zapisani pokojni živeli in umrli – kolikor se da razbrati s precej zbledelega napisa – v 19. stoletju, je možno tudi, da je bil angelček prenesen z nekega drugega, otroškega nagrobnega spomenika. Kip je bil v celoti pozlačen, pozlata se je ohranila zlasti v predelu gub draperije.

Ne glede na to, da na Primorskem seveda prevladujejo kamniti nagrobni spomeniki, se je ohranilo nekaj izredno lepih litoželeznih iz 19. stoletja, npr. monumentalna Mayerjev v Vipavi in Polleyev v Sežani, prihajajoča prav tako iz blanske livarne. Angelček iz Razdrtega je seveda precej skromnejši in najverjetneje le fragment, a ne glede na to zelo lep primerek umetniškega liva iz začetka 20. stoletja.

Slikovno gradivo

-Litoželezni angelček z nagrobnega spomenika Kaučičevih na pokopališču v Razdrtem (foto: Simona Kermavnar)

-Razdrto, nagrobni spomenik Kaučičevih (foto: Bojan Klemenčič)

-List iz kataloga Eiesenwerke Blansko. Niederlagen: Wien III., Marxergasse 28, Brünn Kröna 22, 1904 (©Muzeum Blanenska)

-Odlitek angelčka s sledovi pozlate, izrez (foto: Simona Kermavnar)

Simona Kermavnar

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja