Obvestilo

B. Čebela: V prihodnosti bi se morali bolj zazreti v pomen železnice

»Bliža se železna ceste, nje se, ljub’ca, veselim …« S Prešernovimi verzi so se v Borovnici sinoči spomnili 158. obletnice slavnostnega odprtja trase Južne železnice Ljubljana – Trst, ko je čez Borovniški viadukt uradno popeljal prvi vlak. Železna cesta, ki je od nekdaj simbolizirala svobodo in napredek, je tudi močno zaznamovala borovniško občino, celo toliko, da so njenemu odprtju posvetili občinski praznik in omenjeni viadukt vtkali v občinski grb.

Kot je v uvodnem nagovoru opomnil župan Bojan Čebela, Borovnica kot majhna in mlada občina svoj praznik na ta dan slavi šele četrtič. »Ne moremo si predstavljati, kaj je za to dolino pomenil prihod železnice, vendar je ta napredek Borovnica zelo slabo izkoristila. Morda bi se morali v prihodnosti bolj zazreti v pomen železnice,« je med drugim dejal župan, ki je v nadaljevanju podelil letošnje občinska priznanja.

Borovnica-občinski praznik-publika

Priznanje župana za požrtvovalnost in pomoč ob prometni nesreči v Črni vasi je prejel Dalibor Stjepanović, ki je iz potoka, iz prevrnjenega avtomobila rešil osemletnega dečka. O prometni nesreči in pogumu, preudarnosti, požrtvovalnosti ter pomoči g. Daliborja so poročali tudi mediji, odlikovala sta ga generalni direktor policije Marjan Fank in ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar.  Dalibor Stjepanović se sinočnje slavnostne akademije ni udeležil, zato mu bodo priznanje izročili naknadno.

Priznanje župana je za dolgoletno in požrtvovalno delo pri razvoju podeželja in turizma v občini prejela Janja Bizjak. Kot je bilo poudarjeno v utemeljitvi, Bizjakova predano, vestno in odgovorno opravlja svoja poslanstva. Doma, v svoji vasi in tudi v občini. Vedno se  je pripravljena spopasti z velikimi izzivi, tvorno pomaga in sodeluje pri različnih projektih.

Borovnica-občinski praznik-Ana Zalarjpg

Priznanje Občine Borovnica so prejeli administratorji Facebook skupine Radar v Borovnici – za prispevek k umirjanju prometa.Tudi v Občini Borovnica medobčinsko redarstvo izvaja ukrep umirjanja prometa z meritvami hitrosti. Kmalu se je našla skupina ljudi, ki je znotraj priljubljenega socialnega omrežja Facebook  ustanovila skupino Radar v Borovnici.  Takoj ko en član skupine objavi vest ali sliko radarja na lokaciji v Borovnici, to izvejo vsi drugi. Na ta način se učinek umirjanja prometa vsaj podeseteri. Priznanje je v imenu FB skupine prevzel Domen Hrovatin, pobudnik in ustanovitelj skupine (na vodilni fotografiji).

S Priznanjem Občine Borovnica je bil nagrajen TVD Partizan, FBC Borovnica  za izjemne športne uspehe v letu 2015. Floorball sekcija TVD Partizan Borovnica je edina v zgodovini slovenskega floorballa, ki ji je uspelo osvojiti trojčka državnih prvakov, to sezono celo že drugič. V imenu FBC je priznanje prevzela Barbara Pristavec, vodja sekcije.

Borovnica-občinski praznik-Barbara

Z drugim najvišjim občinskim priznanjem, Zlato plaketo Občine Borovnica, ki ga podeljujejo za izjemne dosežke v daljšem časovnem obdobju, sta bili nagrajeni Liljana Kogovšek in Ana Zalar. Prva za življenjsko delo na kulturnem področju, druga za dolgoletno požrtvovalno delo v Krajevni skupnosti Borovnica.

Borovnica-občinski praznik-Liljana Kogovšek

Borovnica-občinski praznik-Ana Zalarjpg

Glasbeno podobo so slavnostni akademiji pridali Trobilni kvintet Nauportus ter skupina Oto in Rusi, celoten dogodek pa bi lahko označili: sodoben, minimalističen, prijeten za oči in ušesa. In jedrnat.

Blanka Markovič Kocen

Foto: C. H.

Borovnica-občinski praznik-trobente.

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna s podpisom pogodbe v dvomilijonski projekt

Občina Postojna je v Notranjskem muzeju Postojna,z obema izvajalcema del za projekt »Kul(turizem) kot generator …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja