Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Balerine končno v pravi baletni dvorani

Notranjska je po zaslugi Baletnega društva Postojna dobila prvo baletno dvorano, v kateri potekajo baletni treningi za 72 postojnskih članov društva, občasno pa se jim pridružijo tudi drugi plesalci, ki balet sicer vadijo v Cerknici in Logatcu.

»Dvorano v postojnski poslovni coni Kazarje imamo v dolgoročnem najemu od družbe Korle, d.o.o., novega lastnika Epicove poslovne stavbe. Uredili smo jo tako, da v njej potekajo kakovostni treningi klasičnega baleta, poleg tega se naše balerine v njej dobro počutijo, vodstvo društva pa si je oddahnilo od večkratnih selitev in negotovega položaja. Ta dosežek potrjuje, da se je balet na Notranjskem utrdil na mestu ene najbolj priljubljenih dejavnosti za otroke in mlade ter da je Baletno društvo Postojna eden vodilnih oblikovalcev kulturnega življenja na tem območju,« je ob otvoritvi poudarila Mateja Kocman, predsednica društva. Trak so ji pomagali prerezati glavna kostumografinja društva Alenka Požar, ena najmlajših balerin v društvu Zarja Požar, in postojnski župan Igor Marentič. Postojnska občina je namreč poleg Občine Cerknica in JSKD glavni finančni podpornik društva pri izvajanju programa vadbe klasičnega baleta.

Baletni učiteljici Tina Leder in Ana Vogrin sta za otvoritev pripravili štiri baletne koreografije, v katerih so zaplesale deklice, stare od 4 do 16 let; dogodek je popestrila bivša članica društva, 18-letna Postojnčanka Žana Vidmar, ki po šolanju na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana zdaj pleše v SNG Opera in balet.

Dvorana s 110 kvadratnimi metri površine ustreza vsem standardom za vadbo plesa. Ureditev pa je bila za društvo velik finančni zalogaj, saj so dvorano v celoti uredili z lastnimi sredstvi (postaviti je bilo treba pregradne stene, namestiti vrata, pohištvo v garderobi in predprostoru, stensko ogledalo, baletne drogove, zakrivno folijo na steklenih stenah, ozvočenje ter baletni pod v dvorani in talno oblogo v predprostoru … ). Dvorana ima urejeno ogrevanje in prezračevanje, garderobo in lastne sanitarije, pred stavbo je dovolj parkirnih mest, društvo pa je uredilo tudi prostor za sestanke in kotiček za starše, ki med treningi čakajo na otroke, ter shrambo za arhiv in več sto kostumov iz več kot 30 baletnih produkcij društva.

V Baletnem društvu Postojna letos trenira 140 otrok, starih od 4 do 16 let (v Cerknici, Logatcu in Postojni), pod vodstvom treh baletnih učiteljic (Nataša Berce, Tina Leder in Ana Vogrin). V novi dvorani v Postojni, pa tudi v dvorani cerkniškega gasilskega doma in logaški športni dvorani, nadaljujejo klasično baletno šolanje po programu ministrstva za izobraževanje ter priprave na plesna tekmovanja v organizaciji JSKD, predvsem pa snujejo koreografije za letošnjo baletno produkcijo društva, v kateri bodo v aprilu nastopili vsi člani.

Sergeja Širca

Foto: Valter Leban

Na prikazni fotografiji: Plesalke iz skupine Škratki imajo šele štiri leta, pa je bil nastop na otvoritvi baletne dvorane že njihova druga predstavitev javnosti v baletnih copatkih.

Predsednica Baletnega društva Postojna Mateja Kocman se udeležencem otvoritve zahvaljuje za podporo.

 

Trak pred vhodom v baletno dvorano so predsednici društva Mateji Kocman (desno) pomagali prerezati glavna kostumografinja društva Alenka Požar, ena najmlajših postojnskih balerin Zarja Požar in postojnski župan Igor Marentič.

Postojnske balerine ponosno vstopajo v novo baletno dvorano, v kateri so se predstavile številnim udeležencem otvoritve.

Metuljčice so se predstavile s koreografijo svoje baletne učiteljice Tine Leder.

Balerine iz skupine Julije svoje baletne korake pilijo že osmo leto in so se samozavestno predstavile publiki.

Balerine iz skupine Zvezde trenirajo že več kot deset let in so uspešno zaključile nižjo baletno šolo na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, saj v Baletnem društvu Postojna pouk baleta poteka po programu ministrstva za izobraževanje.

08 Graciozna Žana Vidmar – Postojnčanka, ki je baletno šolanje pri štirih letih začela v Baletnem društvu Postojna, ga nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, danes pa pleše v predstavah SNG Opera in balet.

10 Na otvoritvi prve baletne dvorane na Notranjskem je zaplesalo 27 postojnskih balerin, stare so od 4 do 16 let.

 

Ne spreglejte

Primorsko-Notranjska regija z več kot 40 okužbami

Največ na novo odkritih okužb s koronavirusom je bilo v soboto v Vipavi in Slovenski …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja