Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Baletni koraki tokrat pod morjem

Z dvema razprodanima predstavama v Kulturnem domu Postojna je Baletno društvo Postojna ta konec tedna dokazalo, da je kos vsakršnim izzivom. V letošnjem šolskem letu sta jih namreč v iskanju novih profesionalnih izzivov začasno zapustili kar dve učiteljici in uspešna predstava dokazuje, da je sodelovanje z novima učiteljicama uspešno.

Režiserka predstave z naslovom Ples morske deklice Ariele, ki je sestavljena iz kar 20 koreografij, je bila baletna učiteljica Nataša Berce. Režijo je prevzela od Mire Marič, ki je idejno pripravila tudi večino koreografij postojnskih in cerkniških skupin, dokončno pa sta jih izpilili in postavili na oder novi baletni učiteljici Tina Leder in Ana Vogrin. »Naše delo je bilo precej enakovredno razporejeno, sama sem pravzaprav koreografije treh učiteljic povezala v celoto. Gre za otroško predstavo, ki sem si jo zamislila povezovalno, posamezne točke niso zaključena celota, ampak se prelivajo v tekočo zgodbo. Zgodba sama zahteva bogato vizualno podobo in scenografoma ter kostumografinjama je to dobro uspelo,« je povedala režiserka. Kostumi, ki so tudi tokrat nastali v baletni šiviljski delavnici hčerke in mame Sare in Alenke Požar, so plesalce prepričljivo spremenili v pravljične like. Predstavo je obogatila osvetlitev podjetja Media M, pod slikovito scenografijo pa se ponovno podpisujeta odlična scenografa Anja Brelih in Silvo Čuk.

Baletno pravljico so plesalci pod vodstvom koreografinj oblikovali skoraj šest mesecev. Povzeta je po Andersenovi zgodbi o radovedni morski deklici, ki si je svoj rep silno želela zamenjati za noge, da bi lahko prišla do kopnega in do princa, ki mu je po strašnem brodolomu rešila življenje. Morsko deklico – na sobotni predstavi jo je odplesala solistka Anja Čeč, na nedeljski  pa Ela Obreza – so skozi pustolovščine spremljali njeni zvesti morski prijatelji, zlobna morska čarovnica Sara Vince in prelepi princ Jakob Nal Gorkič. Koreografinje so namreč baletno pravljico prilagodile tako, da so oblikovale številne vloge, tako skupinske kot tudi solo vloge (Arielini sestri v podobi Ernestine Lee Kos in Gaje Košir, morska kraljica Vanesa Šarko, rak Sebastjan – Karin Antunovič in ribica Fabia – Elza Premrl). Tako je na predstavi zaplesalo prav vseh 130 članov društva (128 balerin in dva baletnika)  oziroma vseh 16 baletnih skupin. Solo plesi starejših članic so se v zanimivem zaporedju prepletali s plesnimi točkami mlajših otrok, ki so se prelevili v ribice, rakce, morske zvezde, meduze, morske konjičke… Med nastopajočimi je bilo skoraj 50 predšolskih otrok. Številni med njimi imajo šele štiri leta in to je bil zanje prvi baletni nastop. Prav vsi so ga odplesali suvereno kot veliki in zreli baletni plesalci!

»Dva bučna aplavza nabito polne dvorane KD Postojna nam dajeta zagon za nove projekte in verjamemo, da nas bodo pri našem delu poleg družin naših članov še naprej podpirali naši pokrovitelji, Občini Postojna in Cerknica ter JSKD,« je po uspešni predstavi dejala predsednica društva, Mateja Kocman, ki se trenutno posveča predvsem iskanju novega vadbenega prostora v Postojni. Društvo se bo namreč jeseni verjetno moralo spet seliti – že šestič v enajstih letih…

Sergeja Širca

Foto: arhiv društva

Ela in Jakob Nal

                          Ela

Anja Brelih in Silvo Čuk

Društvo

                       Alenka in Sara

Ne spreglejte

Podjetje Kolektor ATP postaja Kolektorjev kompetenčni center za program hibridnih komponent

Kolektor ATP je trenutno v drugi fazi transformacije. Na osnovi investicij in že osvojenih novih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja