Obvestilo

Baletna umetnost v Cerknici razprla krila

Združevanje je bila glavna tema letošnje letne produkcije Baletnega društva Postojna. Združevanje gibov, združevanje estetike, združevanje umetnosti.

Umetnost je vsaka dejavnost, katere namen je ustvarjanje del z estetsko vrednostjo. Najprej najbrž pomislimo na likovno umetnost; slikarstvo in kiparstvo. Ko pa estetiko združimo z gibanjem človeškega telesa, dobimo plesno umetnost.

V zgodbi in režiji Ane Vogrin so nas plesalci v dveh dejanjih popeljali skozi proces umetnikovega ustvarjanja in nam predstavili znana dela iz sveta umetnosti.

Dovršena scenografija, ki  je v prvem dejanju predstavljala umetnikov atelje, je delo  Anje Brelih in Silva Čuka.

Skozi predstavo sta nas vodila slikar, ki ga je suvereno odplesal Tomi Čendak in baletka, Zala Štradjot, ki je s svojimi nežnimi gibi, elegantnimi rokami in prezenco na odru uspela gledalca očarati ter prepričati kljub svoji mladosti.

V drugem dejanju smo se znašli  v galeriji. Stene krasijo znane slike, ki si jih gledalec sicer lahko ogleda v Narodni galeriji,  Kofetarica Ivane Kobilica, Kolo Matije Jame in Otroške igre Zdenka Kalina.

Na stebrih pa ambient ustvarijo kipi, med katerimi je treba posebej izpostaviti Zmaja, ki je avtorsko delo plesalca društva, Larsa Veenvilieta.

 Skoraj 80 plesalcev, ki balet vadijo v Postojni in Cerknici, je v svojih točkah predstavljalo znana dela iz sveta likovne umetnosti. Na zadnji steni odra je hkrati tekla projekcija predstavljene slike oziroma kipa, ki na temno modri podlagi kontrastno izstopa in se lepo dopolnjuje s plesalci.

Plesalci so nam skozi točko predstavili  sliko, ki so se ji poklonili tako skozi gibe in pozicije telesa, kot  v čudovitih kostumih Alenke Požar.

Pri predstavitvi umetniških del velja posebno pohvalo nameniti duetu Dekle pred ogledalom, kjer sta učenki Julija Kaluža in Zoja Petrović skozi svojo interpretacijo Picassove slike v sodobni baletni točki pokazali svoje razumevanje dela.

Predstava se je zaključila  z najstarejšimi učenkami baletne šole, ki so predstavile sliko Šola baleta, francoskega impresionista Edgarja Degasa.

Pod mentorstvom in koreografijami Mire Marič in Ane Vogrin so nastopajoči (kot tudi gledalci),  spoznali dela likovne umetnosti, ki so jih skozi zgodbe ikonografij del, pripovedih o avtorjih in umetniškem obdobju poskušali pretvoriti v gibe. V svojo predstavitev so vključili večja imena svetovne likovne zgodovine, dela slovenskih slikarjev in slikarke, poklonili pa so se tudi dvema lokalnima umetnikoma,  Lojzetu Perku s Cerkniškim pustom in Eriku Lovku s Tangom ter tako pokazali na njun  bogat slikarski opus.

Po dveh letih prisilne pavze nastopanja je lepo videti novo stvaritev Baletnega društva Postojna, ki znova ne samo prepriča, ampak tudi očara in lepo združi različne estetike.

 

Baletno društvo Postojna

Foto : Tine Šubic

 

 »Baletno društvo Postojna vsako leto preseneti z novo produkcijo, s katero občinstvu pokaže sadove dela minule sezone. Tako, kot v preteklih letih, gre tudi pri tokratni plesni produkciji za zaokroženo zgodbo, ki je vsebinsko, koreografsko, kostumsko in scenografsko  dodelana na res visoki ravni, dogajanje na odru je tekoče in gledalcu razumljivo. Tokratna zgodba z naslovom »Slikar in baletka« nas je popeljala v svet likovne umetnosti; plesne koreografije ob posameznih točkah oziroma postankih ob umetniških delih, razstavljenih v galeriji, pa so z občutkom »oživele« dela slikarjev. Prostor v scenariju plesne predstave je bil namenjen tudi dvema umetnikoma, ki ju imamo za naša: Lojzetu Perku in Eriku Lovku. Točki s pustnim rajanjem in tangom cerkniške skupine Metuljčki in Skupine za izrazni ples Baletnega društva Postojna ob umetniških delih omenjenih slikarjev pa sta bili lep poklon ustvarjalcema in spomin nanju.

Odlična predstava! Čestitke vsem ustvarjalcem in seveda vsem balerinam in obema baletnikoma!«

 

Silva Bajc,

vodja območne izpostave Postojna

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

 

 

Ne spreglejte

Pivka je doma v Sloveniji in Evropi

Ob prazniku Občine Pivka je osrednji dogodek, slovesna prireditev v Krpanovem domu, izzvenel kot svojevrsten …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja