Obvestilo

BBC: slovenski Kras je kot onostranstvo

Britanski BBC danes na spletni strani piše o Postojnski jami in njenih nenavadnih lepotah. Avtorjema članka (Simon in Susan Veness) imena Postojne uvodoma ni uspelo zapisati pravilno, saj ves čas pišeta o »Postonji« in »Postonja Caves«, a so zatipkano ime potem hitro odpravili.

Slovenski Kras v članku predstavljata kot dih jemajoč podzemni svet, kjer nepredstavljiva bitja plavajo skozi temne jame, ogromne luknje pa se uporabljajo kot koncertne dvorane.

Nenavadno srečanje s človeško ribico

Na ogledu Postojnske jame sta avtorja prispevka srečanje s človeško ribico opisala kot »nenavaden prizor« in poudarila, da se v slovenskem podzemlju vse zdi kot iz onostranstva.

Prevzeli so ju kapniki, posebej pa sta izpostavila koncertno dvorano, ki je gostila velikane, kot so nadvojvoda Ferdinand I, avstrijski cesar Franc Jožef in italijanski diktator Benito Mussolini.

Predjamski grad – človeški poseg v naravno skalo

Po ogledu Škocjanskih jam, ki jih avtorja označita kot »manj razvite, a prav tako presunljivo čudovite« – opišeta jih kot podzemni svet »ogromnih vertikalnih dimenzij« – se zaustavita še v Predjamskem gradu, kjer je, kot zapišeta, človeška roka  z organsko milino posegla v naravno skalo. Spoznala sta zgodbo o »slovenskem Robinu Hoodu«, vitezu Erazmu Luegerju in o njegovem žalostnem koncu na stranišču.

Ta zgodba je njunemu ogledu dodala bolj komični zaključek. A nič ni moglo preseči »mračnega občutka« potovanja skozi redek in neustavljiv del Slovenije, »skrivni svet skritih zakladov in presenetljive zgodovine«, sta zapisala.

STA, B. M. K.

Foto: Iztok Medja za Postojnsko jamo

Ne spreglejte

Kolesarčki spoznavali prometna pravila

Sklad vrtca Kurirček Logatec Vesele nogice je s članicami sklada v sodelovanju z vodstvom vrtca …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja