Obvestilo

Begunski otroci so v Postojni dobrodošli

V dijaškem domu Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna predvidoma že v juniju sprejeli med deset in 18 begunskih otrok brez spremstva, ki bežijo pred vojno.  Predstavniki ustanov in organizacij, ki bodo vključene v delo s to ranljivo skupino so na novinarski konferenci pojasnili podrobnosti glede namestitve in oskrbe teh otrok.

 Po besedah ravnateljice Cvetke Kernel gre za otroke, stare med 15 in 18 leti, ki bodo v Postojni v ovem šolskem letu obiskovali srednjo šolo. Namestitev jim dopuščajo tudi proste zmogljivosti, saj je v dijaškem domu od 360 zasedenih le 90 postelj. Zagotovili jim bodo 24-urno oskrbo vse dni v letu in strokovno obravnavo, zaradi česar načrtujejo nekaj novih zaposlitev.  Patricija Može, direktorica postojnskega CSD, je povedala, da bodo otrokom z odločbo postavili skrbnico, ki se bo ukvarjala s posameznimi otroki, CSD pa bo njihovo delo nadziral.

Še en zrelostni izpit občine

»V preteklosti smo dokazali, da smo občina, ki razume in zna pomagati,« je poudaril postojnski župan Igor Marentič, »zato so ti otroci pri nas dobrodošli,« podžupan Andrej Berginc pa je dodal, da gre še za en zrelostni izpit občine.

Kot koordinator  se bo v nudenje pomoči beguncem vključilo tudi Regijsko stičišče nevladnih organizacij Primorsko-notranjske regije Boreo. Po besedah Tatjane Hvala, vodje Borea, bodo v lokalno skupnost pripeljali tiste nevladne organizacije, ki tovrstne programe že izvajajo ter imajo izkušnje, znanje in strokoven kader. »Za lokalno prebivalstvo pa bomo organizirali različne dogodke za razširjanje informacij in zmanjšanje stereotipov, da se bomo vsi čim bolje počutili,”  je še dodala  Tatjana Hvala.

Končno odločitev glede namestitve mladoletnih begunskih otrok brez spremstva bo vlada sprejela prihodnji teden.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Postojna-tiskovka-sobe

Ena od sob, v katere bodo namestili begunce.

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja