Obvestilo

Bi Postojnčani opravili vozniški izpit?

Če bi bila vožnja na DRAJV simulatorju varne vožnje pogoj za pridobitev vozniškega izpita, dva od treh voznikov preizkusa ne bi opravila. Tako so pokazali rezultati spomladanskega dela Turneje mobilnosti v šestih krajih v šestih slovenskih statističnih regijah. V oktobru in novembru bodo lahko vozniki preizkusili svojo vožnjo na simulatorju še v štirih mestih in sodelovali pri raziskavi vozniškega vedenja. Ta konec tedna so na vrsti Postojnčani. Postojnska enota Zavarovalnice Triglav je ponudila preizkus vožnje v simulatorju.

Dva od treh voznikov, ki se vozijo po slovenskih cestah, danes ne bi opravila vozniškega izpita. Tako bi lahko sklepali iz rezultatov spomladanske Turneje mobilnosti po različnih slovenskih mestih, na kateri so vozniki svoje vozniške spretnosti preizkušali na simulatorju vožnje Drajv. Učitelj vožnje, ki jih je spremljal, je namreč ocenil, da bi le 33 odstotkov testiranih voznikov opravilo vozniški izpit. V Zavarovalnici Triglav so s pomočjo sodobnega DRAJV simulatorja včeraj in danes v okviru Bogatajevih dnevov, največje državne prireditve, na kateri predstavijo celoten nacionalni sistem varstva in zaščite pred naravnimi in drugimi nesrečami, vključno z enotami civilne zaščite in reševalnimi službami, testirali, kakšni vozniki so Postojnčani. Kako se znajdejo v različnih kritičnih situacijah in kako na njihovo vožnjo vplivajo moteči dejavniki, kot so na primer mobilni telefoni. Dogodku so se pridružili priznani biatlonec Klemen Bauer, ambasador prometne varnosti, in direktor Območne enote Postojna Zavarovalnice Triglav Jože Celin s sodelavci. Celin in Bauer sta se tudi sama preizkusila simulatorju. Njuno vožnjo na simulatorju je spremljal učitelj vožnje in član ekipe Slovenskega avtokluba Sandi Štepec ter na koncu vsakemu svetoval, kako postati še boljši (in varnejši) voznik.

»Kar zadeva stanje na naših cestah, nam je bolj ali manj znano, da vožnja ni najboljša in v naši turneji mobilnosti se je ravno to pokazalo,« je dejal Jože Celin, direktor postojnske območne enote Zavarovalnice Triglav. »V prvi polovici leta smo namreč bili že v šestih krajih po Sloveniji in inštruktorji ugotavljajo, da dve tretjini ljudi danes ne bi vnovič opravili vozniškega izpita. Sogovornik dodaja, da se kot voznik trudi držati se omejitev in pravil v prometu, od vožnje v simulatorju pa pričakuje preizkus sposobnosti v kočljivih situacijah. Po njegovem mnenju bi kazalo vsakih nekaj let vozniško znanje preizkusiti in mu še kaj dodati.

Dnevi zaščite in reševanja potekajo od leta 2005 vsaki dve leti pod okriljem ministrstva za obrambo ter v organizaciji Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR). Od leta 2017 so poimenovani po dolgoletnem poveljniku republiške civilne zaščite Miranu Bogataju.

.Postojnski podžupan Andrej Berginc je poudaril, da bo Postojna kot prva nemestna občina gostila Bogatajeve dneve, saj je znana po izredno dobrem odzivu vseh reševalnih služb na naravne nesreče, kot sta žled in poplavljanje Planinskega polja, kot tudi na prometne nesreče na primorski avtocesti. Občane je pozval k strpnosti, saj bo v središču mesta precejšnja gneča, nekaj cest in parkirišč pa bo povsem zaprtih, zato bo organiziran dodatni mestni avtobus.

Blanka Markovič Kocen

Foto: R. K.

 

 

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja