Obvestilo

Bistvo literature ni v podajanju moralističnih odgovorov

Logatec – Na logaški izpostavi Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti so letošnji literarni razpis za odrasle avtorje  posvetili razmišljanju o današnjih odnosih med ljudmi doma in po svetu, pri čemer so se dotaknili tudi vedno aktualne tematike o (ne)ljubezni, (ne)potrpežljivosti in (ne)strpnosti do drugih in drugačnih v kakršnemkoli pogledu. Za osnovo jim je bila misel Davida Albaharija, v Kanadi živečega srbskega avtorja in nagrajenca mednarodnega literarnega festivala Vilenica 2012: »V vseh nas bije človeško srce, ki ne razlikuje med barvami in številkami.« Pretežno pesniška dela so avtorji predstavili na prireditvi Besedna dotikanja, ki se je 7. novembra odvijala v Knjižnici Logatec.

Tako kot prejšnja leta je za prijavljene avtorje v oktobru potekala literarna delavnica, ki jo je vodila Dragica Vesković, dolgoletna samostojna svetovalka za literaturo pri JSKD, urednica Mentorja, predavateljica in voditeljica literarnih šol ter dobitnica številnih priznanj s tega področja. Na srečanju so literati skupaj z mentorico predelali, predebatirali in popravili prispela besedila, Veskovićeva pa je izbrala končne odlomke za javno branje. »Strokovna spremljevalka je poudarila predvsem pomembnost branja leposlovnih del, pa tudi kritičen pregled napisanega. Priporočila je ponovno ukvarjanje z besedilom, odložitev napisanega, časovni odmik, ponovno prebiranje in popravljanje besedil. S ponovnim, tudi glasnim prebiranjem, šele začutiš, kaj je moteče in kje se zatika ritem« je mentoričino delo povzela Tanja-Pina Škufca, vodja logaške JSKD, ki je dodala, da je po mentoričinih besedah bistvo literature predvsem v postavljanju in odpiranju vprašanj in ne v podajanju moralističnih odgovorov. Te si poišče bralec sam.

Največ avtorjev se je predstavilo s pesmimi

Svoje razumevanje in čutenje osrednje misli razpisa so v obliki pesmi, proze in aforizmov javno prebrali na prireditvi v Logaški knjižnici, na končne literarne izdelke pa je vplivala tudi misel pisatelja Evalda Flisarja, o kateri so prav tako spregovorili na oktobrski delavnici: »Vsaka izkušnja, dokler je ne pogoltne demon pozabe, je vir vedno novih poskusov oblikovanja doživetega v višjo, literarno resnico.« Dela so prebrali člani logaških in vrhniških literarnih društev – Branka Novak, Francka Čuk, Jože Omerzu, Andrej Kos, Milan Žniderič, Jože Brenčič in Dušan Šabič.

NzN

literarni3

literarni4

 

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja