Obvestilo

Blagoslov križa V Vročkih

Minulo nedeljo je potekala slovesnost blagoslova obnovljenega križa na mestu, ki ga domačini imenujejo pri Križcu ali v Vročkih pri Mrzliku. Dogodek je privabil številne vaščane in goste, ki so se zbrali, da bi počastili simbol kraja in se spomnili njegove zgodovine. Blagoslov križa je opravil župnik Marjan Škvarč iz Pivke. Z branjem Prešernove Zdravljice in domoljubno pesmijo Jakoba Aljaža Oj Triglav, moj dom so počastili Dan državnosti, 33. obletnico neodvisnosti Slovenije. Program je vodila Kaja Medved.

Začetek obnove 2023

Obnovo križa je v soglasju z vaškimi skupnostmi Narin, Šmihel, Nadanje selo, Mala Pristava in Ribnica vodila vaška skupnost Velika Pristava. Obnova se je pričela jeseni 2023, ko je bil stari del križa, steber in njegov podstavek, odpeljan v kamnoseško delavnico Tomaža Avsca na Kal. Tam je bil ta del, ostanek nekoč imenitnega križa, obnovljen in na novo izdelan kapitel z napisom in sam križ.

Križ je bil prvotno postavljen sredi Male Pristave. Na mestu, kjer je danes, stoji od leta 1910. V 50-ih letih je bil zgornji del križa razbit po nalogu politike druge Jugoslavije in v duhu zanikanja vsega, kar ni sledilo komunistični ideologiji; kapitel z napisom in letnico nastanka pa je bil po vsej verjetnosti ukraden kmalu po letu 1961.

Prepoznaven napis na kapitelu

Posebno pozornost zasluži napis na kapitelu. Sredi 60-ih ga je zabeležil umetnostni zgodovinar Marjan Zadnikar, ki je križ tudi fotografiral, ko je na njem kapitel z napisom še stal, in dopolnil Božidar Premrl: PER SIGNUM CRU/CIS DE NEMICIS NOSTRIS/ LIBERA NOS DEUS NOS/TER [I]H[S] MARIA 1654 – V znamenju križa reši nas naših sovražnikov naš Bog Jezus odrešenik ljudi Marija 1654. Rek je znan že iz srednjega veka kot »močen žegen« sprva proti vremenskim nezgodam (pojavlja se tudi na zvonovih na slovenskem ozemlju), kasneje je postal blagoslov popotnikom, navezuje pa se tudi na prisego in blagoslov vseh tistih, ki so se udeleževali križarskih pohodov proti Turkom.

Pivška dolina – dežela križev

Pivška dolina je po besedah Božidarja Premrla, poznavalca kamnitih križev na Primorskem, dežela križev. Od 116 evidentiranih jih je 51 na lokacijah Pivške doline in njene neposredne okolice. Tu se nahajajo tudi najstarejši med njimi. Po vsej verjetnosti je bil najstarejši podrti križ v Dolenjah pri Jelšanah, ki naj bi sodil v leto 1617. Sledi mu leta 1925 prenovljeni križ v Narinu, na katerem je, poleg nove, ohranjena izvirna letnica 1629. Med najstarejše sodita še izginuli križ med Bačem in Koritnicami, ki je imel letnico 1614, in malopristavski križ v Vročkih iz leta 1654.

Povezave s turškimi vpadi in časom med obema vojnama

»Po nekem izročilu je bilo to križpotno znamenje poprej v vasi pri Špilarjevi Pili (ime parcele), dokler niso tam leta 1910 postavili kapele Lurške Matere Božje in ga zaradi tega preselili na sedanje mesto. Razpelo je bilo deteljičaste oblike in na njem so bili sklesani podoba Kristusa in angelske glavice. Po eni različici je bilo znamenje postavljeno v turških časih v spomin na kraj, kjer se je ustavila kuga, po drugi v spomin zmage nad Turki, ki so jim uspešno postavili zasedo na tamkajšnjem močvirnem svetu. Mogoče je bi lahko s tem izročilom povezali tudi toponim Turško pleče v bližnji okolici. Nekateri so po kontaminaciji povezali nastanek ali razbitje križa z dosti mlajšim dogodkom iz časa med obema vojnama, ko sta pri križu dva domačina ustrelila italijanskega karabinjerja,« je v zapisu Kamnita znamenja (križi) na Pivki – Mala Pristava, zapisal Božidar Premrl.

Zahvale in počastitev blagoslova

Vsem, ki so sodelovali pri obnovi križa, gre posebna zahvala. Občina Pivka je zagotovila finančna sredstva za obnovo, izdelavo betonskega temelja in organizacijo slovesnosti, Miljana Butina Smrdel iz vaške skupnosti Velika Pristava je bila pobudnica obnove in vodja projekta, Tomaž Avsec, že peti iz generacije kamnosekov Avsec na Kalu, je s svojim bogatim znanjem obnovil ostanek starega križa in imenitno izdelal njegov zgornji del, Eda Belingar iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Nova Gorica je strokovno nadzirala izvedbo obnove, Boštjan Kaluža iz podjetja Kia d.o.o., je prevažal kamniti steber s podstavkom, vaščani Male Pristave pa so s prostovoljnim delom uredili okolico križa in poskrbeli za prijetno počastitev samega blagoslova. Posebej so se izkazale gospodinje iz Male Pristave, ki so napekle dobrot, ob katerih so se sovaščani zadržali še dolgo po zaključeni prireditvi.

Križ je obnovljen po opisih, ki jih je od domačinov zbral Božidar Premrl in določil Zavod RS  varstvo kulturne dediščine Nova Gorica. Po dobrih 80-ih letih ponovno obeležuje križišče nekdanje in sedanje poti med Pivko in Ribnico in z blagoslovom varuje vse mimoidoče.

Miljana Butina Smrdel

foto: Fotoatelje MARAŽ, Ilirska Bistrica

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja