Obvestilo

Bloke: Mihaelov sejem – priložnost za domače obrtnike in kmete

Bloke, Nova vas – Pretekli konec tedna so Bloke zaživele s tradicionalno prireditvijo Mihaelov sejem, na katerem vsako leto predstavijo kulturno dediščino in domače proizvode, seveda pa ne manjka niti blaga za široko potrošnjo. Letos je ob sejmu potekalo tudi državno prvenstvo slovenskega združenja quarter konja.

Sejmarje in občinstvo je uvodoma nagovoril župan Občine Bloke Jože Doles, ki je med drugim dejal, da so obdobje od osamosvojitve do ustanovitve občine Bloke Bločani dobro izkoristili.  Po njegovih besedah so Bloke postale prepoznavne po vsej državi. Tudi Mihaelov sejem potrjuje to razmišljanje in položaj.  »A v državi ni vse tako, kot smo pričakovali. Po 25 letih ugotavljamo, da so se na široko odprla predvsem vrata multinacionalkam iz tujine. Na njihovih policah težko najdemo slovenske proizvode. Srečali smo se s temno stranjo globalizacije. V Sloveniji so propadle skoraj vse manjše trgovine, kmetje svojih pridelkov ne morejo prodati,« je dejal bloški župan  in izrazil prepričanje, da je prav Mihaelov sejem, na katerem lahko Bločani predstavijo in prodajo svoje izdelke,  odgovor na to. O perspektivah bloške občine pa je župan Doles, ki mu letos teče že peti mandat,  za Novice z Notranjske povedal.

20160918_100934

Sejem so Bločani odprli s kulturnim programom, ki ga je spremljala množica obiskovalcev, med  njimi tudi legendarni Martin Krpan v več različicah, za katerega Bločani, seveda, trdijo, da je njihov. Poleg pevskega zbora Martin Krpan pod vodstvom Vike Mekinda in pihalnega orkestra Kovinoplastike so se občinstvu predstavili tudi najmlajši folkloristi Malenček, učenci 2. In 3. razreda domače osnovne šole in malo starejši plesalci Kulturnega društva Bloke z venčkom  notranjskih plesov. Dodobra nas je nasmejal Polde Mišič, idejni oče Mihaelovega sejma,  v vlogi mešetarja.

Slavje se je z veselico ob zvokih ansambla Ribniški pušeljc nadaljevalo v popoldanske in večerne ure.

Besedilo in foto: Blanka

20160918_101617

 

 

20160918_103804

20160918_102905

 

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja