Obvestilo

Bloke: občinska priznanja tokrat Gostilni Miklavčič in Vaškemu odboru Veliki Vrh

Na Blokah so sinoči s slovesnostjo v Dvorani Bloški smučar zaznamovali občinski praznik in sklenili celomesečno pestro dogajanje v njegovo počastitev. Župan Jože Doles je občinski priznanji podelil Gostilni Miklavčič za ohranitev in širitev gostinske in turistične ponudbe in Vaškemu odboru Veliki Vrh za aktivno delo in sodelovanje pri izvedbi vaških in občinskih investicij v naselju Veliki vrh.

Pomemben prispevek k širitvi turistične ponudbe in prepoznavnosti Blok

Gostilna Miklavčič v Velikih Blokah ima že dolgoletno tradicijo, saj uspešno obratuje že od leta 1954, ko je na tej lokaciji gostinsko dejavnost organiziral Ivan Miklavčič, ded sedanjega nosilca dejavnosti Ivana, ki pa je dejavnost leta 2012prevzel od pokojnega očeta Janeza.

Od ustanovitve dalje je bila gostilna Miklavčič osrednja točka druženja za prebivalce naselja Velike Bloke in okoliških krajev ter osebja in vojakov iz vojašnice v Velikih Blokah, ki je bila v funkciji do osamosvojitve samostojne države Slovenije. Po zaprtju vojašnice je gostilna Miklavčič prilagodila in razširila gostinsko ponudbo ter na ta način v goste privabljala vse več obiskovalcev in turistov iz širše okolice pa tudi iz tujine. Poleg urejenih prostorov, dobre postrežbe in prijaznega osebja so v tej gostilni gostje vedno lahko naročili tudi odlične kulinarične dobrote iz doma pridelanih sestavin. Gostilna je bila v širšem prostoru poznana po suhomesnatih dobrotah in kolinah. Zaradi odlične hrane in bogate ponudbe je gostilna Miklavčič organizirala številne ohceti, rojstnodnevna praznovanja in druge vrste praznovanj. Odlično gostinsko ponudbo še naprej ohranja tudi sedanji nosilec dejavnosti Ivan Miklavčič mlajši.

Ivan pa samo z gostinsko ponudbo ni bil v celoti zadovoljen. Že pred leti se je lotil  razširitve svoje ponudbe, ter na trg ponudil tudi možnost nastanitve za goste, ki želijo na Blokah v neokrnjeni naravi preživeti več dni. Kupil je  star propadajoč vojaški objekt, v neposredni bližini gostilne. Objekt je začel prenavljati in v njem uredil prenočišča. Prenočišča Miklavčič ponujajo udobno in sproščeno bivanje v novih in sodobno opremljenih sobah, ki so locirane v samem središču vasi Velike Bloke. Nudijo pet dvoposteljnih sob in apartma z eno dvoposteljno sobo.

S širjenjem ponudbe in vztrajnim delom, pripomore k širitvi turistične ponudbe Blok in prepoznavnost le te v širšem slovenskem prostoru.

Tudi v manjšem naselju s sodelovanjem do velikih dosežkov

Vaški odbor Veliki Vrh aktivno deluje od  ustanovitve leta 2000. Najprej so začeli z urejanjem poljskih poti. Sledila je ureditev središča vasi. Uredili so zelenico in postavili jurčka, kjer se lahko vaščani družijo.

Leta 2012 so začeli z gradnjo kapelice, ki je že dokončana. Z urejanjem zelenice in zasaditvijo rož skrbijo, da je središče naselja vedno urejeno in je prijeten kraj za druženje. Aktivno so se vključili v iskanje soglasij pri izgradnji kanalizacijskega sistema v naselju Veliki vrh. Konstruktivno so sodelovali tako z občinskimi službami kot izvajalci. So dober zgled, kako se da tudi v manjšem naselju  s sodelovanjem marsikaj narediti.

Župan Doles: Bloke postajajo prijazne prebivalcem

 Kot je poudaril slavnostni govornik, župan Občine Bloke Jože Doles, ki to občino vodi od njene ustanovitve, torej polnih 21 let, so zadnje leto zaznamovale nekatere pomembne investicije, Bloke pa postajajo vse prijaznejše za svoje občane. »Z dobrimi življenjskimi pogoji ohranjamo poseljenost v vseh vaseh,« je dejal Doles in izpostavil tudi dolgo in bogato zgodovino in kulturno dediščino Blok. Največ pozornosti so v letu od enega do drugega občinskega praznika namenjali urejanju in gradnji prometne infrastrukture, izvajajo se posodobitve cest, v skladu z načrti pa poteka tudi gradnja novega zbirnega centra. Investicijsko vlaganje v obrtno-industrijsko cono Velike Bloke po županovem mnenju zanesljivo imelo pozitivni učinek na gospodarski razvoj občine, katerega pokazatelj je med drugim tudi Mihaelov sejem, eden osrednjih dogodkov v občini.

V bogatem kulturnem programu, v katerem sta se prepletala predvsem pesem in ples, ni manjkalo zborovskega petja, ob zvokih ansambla Tomaža Rota, ki so se razpeli v večerni koncert, pa so se zavrteli tudi domači folkloristi. Osnovnošolci pa so se nam pred tem predstavili z igrico.

Sklepna »V dolini tihi«, ki ji je pritegnilo tudi številno občinstvo, pa ni bila zadnja, saj muzikantov niso kar tako spustili z odra, večer pa se je po uradnem delu nadaljeval z družabnim.

 

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja