Obvestilo

Bloke: občinski praznik v znamenju pomembnih dosežkov

Ob občinskem prazniku so najzaslužnejšim občanom sinoči na Blokah podelili občinska priznanja in zlati grb Občine Bloke. Med najuspešnejšimi projekti v zadnjem letu dni je razširitev prostorov vrtca v Novi vasi.

Nova vas – »Ob skorajšnji polnoletnosti za Bloke bolj kot za marsikatero drugo občino v regiji velja rek Zrno na zrno pogača, kamen na kamen palača,« je uvodoma dejal bloški župan Jože Doles, ki župansko funkcijo opravlja že peti mandat in je bil priča vsem fazam razvoja občine.

Praznovanje, ki se je začelo že sredi meseca s tradicionalnim Mihaelovim sejmom, je sinoči v dvorani Bloškega smučarja doživelo vrhunec, zaključilo pa se bo jutri z gledališkim večerom.

Med uspešno opravljenimi projekti od lanskega do letošnjega občinskega praznika je Doles na prvo mesto postavil razširitev prostorov vrtca v Novi vasi, ki so se ga starši in otroci razveselili že junija letos. »Uspešni smo bili tudi na področju izgradnje okoljske infrastrukture, saj smo zgradili prek 3 km vodovodnega in 2 km kanalizacijskega omrežja ter 4 km asfaltne prevleke,« je dejal župan in kot uspeh izpostavil tudi vzpostavitev novega širokopasovnega optičnega omrežja in številne manjše investicije, ki so jih opravili tudi v sodelovanju z vaškimi odbori.

20160930_184135

Priznanje Občine Bloke je letos prejela Barbara Brus za aktivno sodelovanje v medobčinskem društvu invalidov. Brusova veliko sodeluje pri izvedbi zastavljenega programa v okviru vseh treh občin na socialnem področju. V občinskih glasilih sproti obvešča o vsem kar se dogaja v naši regiji.  Kot aktivna članica PGD Nova vas pokriva vse potrebe društva. Zelo aktivno je sodelovala ob naravnih nesrečah (žled, poplave). Zbirala je prehrano, oblačila in vse ostalo za pomoči potrebne. Sodelovala je tudi pri zbiranju pomoči za begunce. Pripravljena je žrtvovati svoj prosti čas za obiske težjih invalidov in jim s tem olajšati tegobe vsakdanjega življenja.

Za aktivno delovanje v organizaciji Rdečega križa je občinsko priznanje prejela Božena Praprotnik, profesorica, predana svojemu poklicu, oseba, ki je številnim generacijam vtisnila pečat, da bogastvo ni tisto, kar imamo na bančnem računu, marveč tisto, kar nosimo v srcu. S prefinjenim občutkom za človeka v stiski, se je pred mnogimi leti pridružila številni družini prostovoljcev Rdečega križa. Nikoli ni poznala besede, ne morem, nimam časa, saj se je skozi vse obdobje delovanja v organizaciji dobro zavedala, da težave ne čakajo. Na terenu jih je znala prepoznati, jim pristopiti  in pomagati pri reševanju le teh. Svoje dragocene izkušnje prizadevno prenaša na mlajše generacije prostovoljcev, ob tem pa ostaja skromna, nekje v ozadju.

Ob 70-letnici delovanja je priznanje Občine Bloke prejela tudi Lovska družina Martin Krpan Bloke, ki vsa ta leta skrbi, da so vrste divjadi in število v ravnovesju z bivalnimi in prehranskimi možnostmi. Sonaravno  gospodarjenje in varstvo divjadi je bilo vedno strokovno in etično vodilo lovcev. Tega vodila se člani LD Martin Krpan Bloke držijo že 70 let.  Še posebno skrbijo za ravnovesje velikih zveri v našem okolju, da se prepreči konflikt med zvermi in ljudmi.

Zlati grb Občine Bloke pa je sinoči prejel Alojzij Mazij za izjemen prispevek na družbenem, gospodarskem in kulturnem področju  Občine Bloke.

Mazij je član Občinskega sveta občine Bloke vse od njene ustanovitve leta 1999.

V tem najvišjem organu občine Bloke deluje zelo aktivno in konstruktivno. Deluje tudi v različnih delovnih komisijah, vseskozi pa je član komisije za volitve, imenovanja in administrativne zadeve, v zadnjem času pa je tudi njen predsednik.

Že več let je  tudi zelo aktiven dopisnik pri občinskem gasilu Bloški korak ter član številnih bloških društev.

V kulturnem programu so nastopili Mešani pevski zbor Kulturnega društva Bloke in domača folklorna skupina z venčkom notranjskih plesov, na koncu pa nas je na poletje in morje spomnila Klapa Galeb, ki se jim je na koncertu pridružila tudi Sabina Veber Binna.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

20160930_181906

20160930_184557

20160930_184509

 

20160930_185756

20160930_180553

Ne spreglejte

V Pivki ustavili pijano voznico in sopotnika

S Policijske uprave Koper sporočajo, da so v ponedeljek ob 23.45 pri Pivki ustavili osebni …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja