Obvestilo

Bloke: s prenovo javne razsvetljave do občutnih prihrankov

Z zamenjavo svetil, nekaterih dotrajanih drogov, ponekod pa tudi z ureditvijo nove javne razsvetljave bodo na Blokah ne samo zadostili okoljski zakonodaji, ampak ustvarili tudi občutne prihranke pri porabi električne energije, kar je v času energetske krize še kako pomembno.

Na Blokah so pred mesecem dni začeli zamenjavo dosedanjih svetil javne razsvetljave z okolju prijaznejšimi led svetili. Kot pravi bloški župan Jože Doles, bodo luči zdaj oblikovane tako, da ne bodo povzročale svetlobnega onesnaževanja, poleg tega pa lahko osvetlitev regulirajo, kar prej ni bilo mogoče.  Po Dolesovih besedah bo torej javna razsvetljava do 22. ure svetila 100-odstotno, od 22. do 23. in od 5. do 6. pa le 50-odstotno. »Doslej je ena luč porabila v povprečju 200W, nove luči pa bodo porabile le 30W, torej šest- do sedemkrat manj,« pojasnjuje sogovornik.

V Ulaki in Volčjem nova razsvetljava

Zamenjavo svetil javne razsvetljave so na Blokah načrtovali že lani, upoštevajoč pobude občanov, a se je prava priložnost pokazala šele letos.  V sklopu tega projekta bodo zamenjali tudi nekatere dotrajane drogove, novo javno razsvetljavo pa urejajo v naseljih Ulaka in Volčje, od tam do Bloškega jezera pa bodo dodali nekaj luči.

60.000 evrov iz občinskega proračuna

Vrednost celotne investicije je 60.000 evrov in jo bodo v celoti financirali iz proračuna, obenem pa obdržali tudi prihranke. Dela naj bi po županovih besedah končali do konca septembra.

Blanka Markovič  Kocen

Foto: Matic Jakopin

 

 

 

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja