Obvestilo

Bloški proračun 2020 v znamenju investicij

Bloški svetniki so na novembrski seji minuli teden potrdili osnutek občinskega proračuna za leto 2020. Za področje investicij namenjajo prek 50 odstotkov občinske blagajne, največ za obnovo cestnega omrežja, okoljsko infrastrukturo in za gradnjo stanovanj za neprofitni najem. Bloški proračun je težak 2,3 milijona evrov, občina pa je popolnoma nezadolžena.

»Vsako leto skušamo obnoviti štiri kilometre lokalnih cest,« pojasnjuje bloški župan Jože Doles. »Občina Bloke ima 80 km lokalnih cest in javnih poti, ki jih  želimo vzdrževati. Če hočemo to doseči, moramo vsako leto obnoviti določeno dolžino teh cest. Celotno cestno omrežje bi tako obnovili v približno 20 letih. Če hočeš imeti ceste v primerni kondiciji, je treba to storiti.« Po Dolesovih besedah bodo konkreten predlog obnove cest naredili po končani zimi, ko bodo vidne posledice le-te. »Velika želja je, da bi naslednje leto realizirali tudi načrt izgradnje obvozne ceste proti naselju Velike Bloke za dostop do Obrtno-industrijske cone Velike Bloke.

Med večjimi investicijami bloški župan navaja  še izgradnjo okoljske infrastrukture v naselju Ulaka, pri čemer gre za kanalizacijski del omrežja za odpadne vode, obnovo vodovodnega omrežja v tem naselju in obnovo ceste. »Naša želja je, da bi se to naselje priklopilo na že obstoječo čistilno napravo Velike Bloke,« dodaja župan. Za ta projekt so letos izdelali projektno dokumentacijo in so trenutno v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, naslednje leto pa želijo to investicijo, ki so ji namenili 150 000 evrov izvesti.

Največja posamična investicija v občini Bloke pa je obnova stanovanjskega bloka v Velikih Blokah. Občina Bloke je namreč od ministrstva za obrambo v brezplačno lastništvo pridobila stanovanjski blok, ki je v razpadanju. »Želimo ga obnoviti in v njem urediti štiri stanovanja za neprofiten najem, čemur smo v proračunu namenili 400 000 evrov,« pravi sogovornik.

Obnovo poslovilne vežice pri Sveti Trojici so sicer načrtovali že lani, vendar so bile ponudne previsoke, zato so od tega odstopili in investicijo v višini 150 000 evrov prenesli v naslednje leto. »200 000 evrov smo namenili nakupu zemljišč in objektov od stečajnega upravitelja Kmetijska zadruga Cerknica. V naši občini namreč za razliko od nekaterih drugih tega še nismo izvedli,« pojasnjuje Doles. »Tako bi občina Bloke dokončno uredila občinski center v Novi vasi.«

Občina Bloke ima okoli 1600 prebivalcev. Število je razmeroma konstantno, ni nihanj, za občino pa je po županovih besedah velik uspeh, da so število prebivalcev ohranili, kajti pred ustanovitvijo občine se je le-to močno zmanjševalo.

Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja