Obvestilo

Bomo na Cerknem smučali pri 30° C?

Na prvi poletni dan smo na Cerknem odprli nov Adrenalinski park za družine, s čimer lastnik – družba Postojnska jama – naznanja prestrukturiranje zimskega v celoletni turizem. V času, ko smučarske sezone postajajo vse krajše, se »smučišče«, ki že več let zapored ohranja sloves naj smučišča v Sloveniji, spreminja v celoletno središče za aktivni oddih. To je prelomna točka ne le za smučišče, temveč za celotno Cerkljansko dolino in turizem nasploh.
Direktor poslovne enote Cerkno Borut Pirih in predsednik UO Postojnska jama Marjan Batagelj.
 

Žičničarstvo v Sloveniji je izguba

»Ključen je kritičen pogled od zunaj, kar je osnova za prestrukturiranje turizma na Cerkljanskem,« pravi predsednik upravnega odbora Postojnska jama Marjan Batagelj, ki ni obremenjen s tem, kaj bi moralo biti, ker je tako že od nekdaj, temveč se posveča spremembam, ki bi vsem turističnim ponudnikom podaljšale sezono in prinesle pozitivne spremembe v kraj.

»Žičničarstvo v Sloveniji je čista izguba. Dejstvo je, da smučišče ni več generator turizma na Cerkljanskem. Zaman je križem rok pogledovati proti smučišču in čakati, kdaj bomo priklopili topove in zasneževali. Zime so vedno krajše in v luči klimatskih sprememb je povsem legitimno vprašanje: kako se bomo razvijali v naslednjih 15 letih? Ali res želimo vztrajati na aktivnosti, ki ni perspektivna? Ki ni trajnostna? Bomo res kot v Dubaju, kjer pod šotorom pri 30° C smučajo? To ni prava pot. To ni strategija slovenskega turizma,« je odločen Batagelj.

Turizem je sinergija
Na novinarski konferenci, ki so se je udeležili tudi novi direktor poslovne enote Cerkno Borut Pirih,  župan Občine Cerkno Gašper Uršič in direktor Visit Cerkno Gregor Novakovič, je bilo jasno sporočilo, da razvoj turizma ni odvisen samo od Smučarskega centra Cerkno, ki povezuje tudi terme in hotel. Turizem je namreč sinergija celotne ponudbe območja, ki mora biti urejeno, da gostje ob obisku kraja takoj zaznajo, da kraj in lokalni ljudje želijo in živijo turizem. “Prav zato,” je poudaril Batagelj, “smo vzpostavili lepo sodelovanje z Občino, ki tudi sama ugotavlja, da bo na Cerknem potrebno začeti graditi ustrezno infrastrukturo. Primanjkuje predvsem primernih zunanjih športnih igrišč, izkoristiti je treba travnike, hribe, izjemno naravo in biodiverziteto.”
Pogled v tujino razkriva, da so prihodki zimsko-športnih centrov višji v poletni sezoni, kar pomeni, da so v svetu koncept že obrnili in skrajni čas je, da ga tudi mi. Ne govorimo o tem, da se smučarska središča gredo ‘tudi’ poletni turizem, temveč, da se alpska središča gredo ‘tudi’ zimski turizem.
Z infrastrukturnimi spremembami k celoletnem turizmu

S prihodom družbe Postojnska jama d. d. v Cerkno smo se sprememb lotili resno in odločno. Naša prva investicija je neposredno v mestu. Začenjamo z infrastrukturno prenovo dela Hotela Cerkno in energetsko sanacijo. Kasneje sledi še energetska prenova term. Idejna zasnova je že začrtana, pričakujemo, da bo ob začetku zimske sezone 2024 hotel prenovljen.

Z zaključkom šolskega leta, 24. 6., na vrhu smučišča ob Alpski perli odpiramo Adrenalinski park Cerkno za družine, s čimer tipamo teren za (po)letni turizem. Pustolovski park sredi gozda bo odprt od petka do nedelje med 10. in 18. uro, namenjen pa je odraslim in otrokom od 6. leta starosti dalje. Zgrajen je v duhu trajnostne zaveze, sredi gozda ob jezeru na treh višinskih in težavnostnih stopnjah, in tako lepa popestritev dogajanja za vse, ki si želijo prosti čas preživeti sredi narave na čistem zraku.

Iz proračuna in namenskih sredstev React EU so že bila nabavljena tudi e-kolesa, s katerimi lahko obiskovalci prelepe Cerkljanske doline lažje raziskujejo okoliške hribe in Bolnico Franjo, v naslednjih mesecih pa se bomo posvetili še projektu izboljšanja varnosti žičniških naprav na smučišču.

 

Postojnska jama/Uredništvo NzN

 

 

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja