Obvestilo

Borovnica, kraj srečnega imena

Občina Borovnica te dni praznuje dan svojega imena – praznik borovnic. Letošnje praznovanje, že 18. zapored, so združili s 30-letnico prve nasaditve ameriških borovnic na borovniškem Barju, z včerajšnjo slavnostno akademijo in fotografsko razstavo pa so zaznamovali tudi 130-letnico Prostovoljnega gasilskega društva Borovnica. V večnamenskem prostoru Osnovne šole dr. Ivana Korošca Borovnica sta na ogled razstavi zgodovine borovniških gasilcev – ob tej priložnosti je izšel tudi zbornik – in Čipke v cerkvicah, ki so jo pripravile borovniške klekljarice.

Današnje sejemsko dogajanje se je pričelo že v zgodnjih dopoldanskih urah, ko so se na osrednje prizorišče, na Paplerjevo ulico, pripeljala povorka voz, polnih borovnic. Poleg predstavnikov pridelovalcev, borovniških in vrhniških konjenikov in  kontrabantarja iz Cerknice  je na voz sedel tudi borovniški župan Bojan Čebela, veliko pozornosti pa so vzbudili  starodobni kolesarji.

Praznikborovnic-kolesa-ODLIČNA

 

Praznikborovnic-kolo1 Praznikborovnic-kolo Praznikborovnic-kolesa

Župan je v priložnostnem nagovoru med drugim spomnil, da je v takratno Jugoslavijo ameriške borovnice prinesla Borovničanka Milica Oblak. Prve sadike so bile na borovniškem Barju posajene leta 1985, letos, po 30 letih, jih raste že 40.000 gramov. Letošnja sezona veliko obeta, saj naj bi pridelali rekordnih 150 ton borovnic. Po tem prazničnem vikendu se bo sezona prevesila, količine se bodo zmanjšale.

Praznikborovnic-borovnice

 

Praznikborovnic-čipke

 

Očarljive čipke in zgodovina borovniškega gasilstva na ogled

Borovniške klekljarice so v večnamenskem prostoru OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica na ogled postavile razstavo, poimenovano Čipke v cerkvicah. Približno 30 članic, ki se redno udeležujejo sejmov, delavnic in izobraževanj, je predstavilo mašne prte z vklekljano nabožno tematiko za oltarje štirih cerkvic. 

 

 

Praznikborovnic-gasilci-MajV sosednjem prostoru pa so se z zanimivo fotografsko razstavo svoje 130-letne zgodovine spomnili borovniški gasilci, ki so dan prej na slavnostni akademiji najzaslužnejšim članom podelili priznanja. Gasilci so ob tej priložnosti predstavili tudi zbornik, svoje praznovanje pa bodo prihodnjo nedeljo zaključili z zahvalno mašo.

Blanka Markovič Kocen

Foto: R. K., B. M. K.

 

 

 

 

Ne spreglejte

ebm-papst Slovenija: v četrto desetletje z novimi poslovnimi prostori

Podjetje ebm-papst Slovenija, ki je največji delodajalec na Notranjskem, je včeraj v Podskrajniku v počastitev …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja