Obvestilo

Borovniški proračun – bo šlo v tretje rado?

Borovniški svetniki tudi v drugem branju niso potrdili predloga občinskega proračuna. Izid glasovanja je bil tesen, šest proti šest, proti sta glasovala Desus in SD, en svetnik je bil odsoten. Matjaž Ocepek, vodja svetniške skupine SD: »Županov neoliberalni predlog proračuna večine svetnikov ne prepriča.«

 Predlagani proračun, tokrat prvič za dve leti, je po besedah borovniškega župana Bojana Čebele usmerjen na pridobivanje spodbudnih sredstev in je »težak  od 3,2  do 3,5 milijona evrov. »Proračun je skrbno, premišljeno in racionalno uravnotežen,« poudarja župan.  »Borovnica je v tem trenutku zadolžena za slabih dva milijona evrov, ta zadolžitev  izvira iz prejšnjega mandata.«  Dolg skuša  župan, kot pravi, servisirati s čim manjšo anuiteto, zavedajoč se, da je bančna politika pri zavarovanju in pri obrestnih merah zelo dinamična in jo je treba skrbno spremljati. »Pripravlja se že reprogramiranje  tega kredita, tako da bo kljub visokim  stroškom še vedno dovolj sredstev privarčevanih.«  Po županovih besedah v drugem branju ni bilo večjih zadržkov do predloga proračuna,  »razen s strani SD-ja, ki se upira vsem predlogom in rešitvam, ki jih predlagam,« dodaja Čebela in napoveduje, da bo šla v vnovično obravnavo praktično enaka, usklajena  vsebina.

»Najbolj nasprotujemo zmanjševanju postavke za  družbene dejavnosti in povečevanju zaposlitev na občini s šest na osem ljudi, kar se nam zdi pretirano,« pa je v komentar predlaganega proračuna povedal vodja poslanske skupine SD Matjaž Ocepek. Županu priznava, da je pri pripravi proračuna upošteval njihov predlog o zmanjšanju pomoči novorojenčkom in enkratne denarne pomoči, pri drugih predlogih »pa jim ni šel nasproti.« Po njegovih besedah gre za neoliberalni predlog proračuna, ki večine svetnikov ne prepriča.

Ocepek je za spletni portal Novice z Notranjske še povedal, da so župana večkrat pozvali, naj predstavi vizijo, ki jo skriva za proračunom, pa tega ni storil.  Po sogovornikovih besedah ta predlog proračuna ni skladen s socialdemokratskimi načeli.

Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Jesenski pohod med Pivškimi presihajočimi jezeri

Turistično društvo  Pivka in Krajinski park Pivška presihajoča jezera vas v nedeljo, 1. oktobra, vabita …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja