Obvestilo

Brane Žunič – Kipar, ki živi in ustvarja z naravo

Logatec – Društvo likovnikov Logatec je v Stekleni galerije Športne dvorane Logatec včeraj odprlo razstavo z naslovom »Voda« kiparja Braneta Žuniča z Dolenjske, natančneje iz vasi Grčarice.

Glede na to, da je dolga leta delal v gozdu, je nekako logično, da pri ustvarjanju uporablja les; najpogostejše izbere lipo, pri posameznih detajlih pa si pomaga tudi z glino. Na svojih razstavah želi pokazati na usodno povezanost človeka z naravo, na to, da se moramo zavedati, da za nami prihajajo novi rodovi in od nas je odvisno, kaj jim bomo zapustili. To še posebej velja za vodo, ki je osrednja tema, s katero se predstavlja v Logatcu.

V skrbi zanjo so začele nastajati skulpture in reliefi malih in velikih dimenzij, ki običajno nastopajo v triptihih.  Mogočen bog »Savus«, »Voda« in »Mati« so dominantne samostoječe skulpture, »Žrebiček«, »Košuta« in »Jelen« so majhne, reliefi v obliki  križa pa s svojimi sredinskimi figurami ( ena izmed njih je Willendorfska Venera) predstavljajo življenje. To je le delček z razstave, drugo si oglejte sami!

Še beseda, dve o barvah. Poslužuje se patiniranja, s katerim dosega vtis kovine, z modrim odtenkom  pa simbolično zazna modrost in hkrati opozarja na vodo.

Branko Žunič je torej angažiran umetnik, ki se s svojimi deli odziva na prostor in čas. Tako se z »Vodo« odziva tudi na pobudo Civilne iniciative Za Slovenijo in svobodo, ki je letos sprožila peticijo »Neodtuljiva pravica do vode v Ustavo Republike Slovenije«.

Poleg predsednika društva likovnikov Logatec Janeza Ovsca je na odprtju spregovoril avtor, ki je poudaril:« Drevo umre samo enkrat, če ne bo dreves, niti nas ne bo!« Avtorja in njegova dela je predstavila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Kulturni dogodek sta popestrila Janez Ovsec ml. (učenec 6.razreda glasbene šole Logatec) z igranjem na harmoniko in Anda Ovsec z recitacijo prirejene pesmi o Povodnem možu.

Do konca junija vabljeni na ogled razstave v času delovanja Športne dvorane.

Besedilo in foto: Brane Pevec

Brane Žunič-harmonikaBrane Žunič-AndaBrane Žunič-publikajpg

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja