Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Brangarjeve jaslice – združitev ljubezni in ustvarjalnosti

Jaslice so se v naših krajih začele pojavljati v 19. stoletju, sprva po hišah in cerkvah, narejene iz papirja in lepenke, šele po drugi svetovni vojni kot figurice iz mavca, medtem ko se dandanes vse pogosteje selijo tudi na prosto, celo kot žive jaslice. Tako je znana kar cela »vas« na griču v Tržišču, imajo jih v ljubljanskem živalskem vrtu, vedno več je »živih« jaslic, najbližje so bile tiste pri Ljubogojni, imamo pa jih tudi v Logatcu.

Ob cesti proti Lazam, na Martinj Hribu, najprej na levi opazimo majhno, staro hišico, potem v dolini na vrtu kapelico Matere božje in seveda novo hišo, ob njej pa jaslice. Od božiča pa do svečnice so odete v čarobno svetlobo.

Že od mladih let jih pripravlja Pavle Mihevc–Brangarjev. Sprva je izdeloval le majhne kotne, potem pa je v novi hiši našel prostor za večje, saj se je število ovčic, pastirčkov in vseh figuric, ki spadajo zraven, hitro povečevalo, rasla pa se je tudi ideja o tem, kaj vse bi lahko postavil v jaslice. Pred leti sta bila z ženo tudi v Sveti deželi in od tam prinesla nekaj peska in kamenja. In Pavle ga je spretno vključil v jaslice, ki se vedno malo spreminjajo, a dokaj verno prikazujejo kraje Kristusovega rojstva. Ogromno dela je vtkanega v Brangarjeve jaslice, na katerega pa Pavle pozabi, ko vidi iskrice v otroških očeh in zadovoljstvo starejših ob obujanju spominov.

Jaslice so na ogled tudi za javnost, še posebno lepo je zvečer, zaželeno je le, da Mihevčeve za ogled prej pokličete. Je pa maketa Mihevčevih jaslic na ogled tudi v Jožefovi dvorani Doma Marije in Marte v Logatcu.

Uredništvo NzN

Foto: Brane Pevec

 

 

Ne spreglejte

Po prenovljenem mostu varneje prek Unice

Prenovljeni most Planina – Laze, ki je vrsto let predstavljal kritično prometno točko, je bil …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja