Obvestilo

Brez sredstev sanacija vodotokov ne bo mogoča

SDS-logo

Vlada Republike Slovenije je več kot očitno odstopila od začrtanih dejavnosti glede zagotavljanja večje pretočnosti slovenskih vodotokov ter s tem znižanja poplavne ogroženosti.

V poslanski skupini Slovenske demokratske stranke so opozorili, da se Vlada RS glede protipoplavne varnosti ne drži načrtovanih obljub, ki jih je sprejela v Akcijskem načrtu interventnih aktivnosti zaradi poplav v Republiki Sloveniji leta 2014.

V okviru načrta, katerega cilj je večja pretočnost slovenskih vodotokov in zmanjšanje poplavne ogroženosti krajev, naj bi tako namenili skupaj 37 milijonov evrov. Koncesionarji so izvedli kratkoročne ukrepe s področja obvladovanja poplavne ogroženosti in nujno potrebna gradbena dela kar na 185 lokacijah po vsej Sloveniji. »Sprejeti Akcijski načrt poleg že izvedenih aktivnosti v letu 2015 vsebuje tudi nadaljnje aktivnosti kratkoročnih in drugih ključnih ukrepov za preprečitev morebitnih še višjih poplavnih škod v primeru ponovitve poplav oziroma celovito izvedbo programa gospodarske javne službe upravljanja z vodami, konkretno vzdrževanja vodotokov, vodne infrastrukture ter vodnih in priobalnih zemljišč ter tudi ostala redna dela,« pojasnjujejo v poslanski skupini SDS in dodajajo, da se je vlada zavzela, da bo na letni ravni za te aktivnosti namenila 25 milijonov evrov.

Vendar so bile le obljube, denarja pa še vedno ni. Koncesionarji tako po nekaj mesecih proračunskega obdobja še vedno ne vedo, kako bodo izpolnili pogodbene obveznosti, prav tako se jezijo župani, saj iz občinskega proračuna plačujejo tisto, kar bi morala narediti država.

Tudi v Občinskem odboru SDS Cerknica opozarjamo, da ima lahko zavlačevanje na področju urejanja vodotokov katastrofalne posledice. Državni vrh se kot kaže še vedno ne zaveda, da lahko trend naraščanja poplavnih škod zaustavimo le z dobrim gospodarjenjem. V občinskem odboru SDS Cerknica se tako tudi sprašujemo, kdo bo prevzel odgovornost za morebitno škodo ob naslednjih poplavah. Denarja za sanacijo Cerkniščice od mehkega jezu v Cerknici do Milavčeve žage v Dolenji vasi pristojno ministrstvo za okolje, ni zagotovilo.

Ker se lokalne skupnosti bojijo, da nedokončane sanacije, pomenijo veliko gmotno škodo  tudi ob prihodnjih poplavah, so v poslanski skupini SDS pristojne pozvali, da pripravijo akcijski in finančni načrt, ki bo omogočil celovito in redno vzdrževanje slovenskih vodotokov, vodne infrastrukture ter vodnih in priobalnih zemljišč.

Foto: OO SDS Cerknica.

Ne spreglejte

V Pivki ustavili pijano voznico in sopotnika

S Policijske uprave Koper sporočajo, da so v ponedeljek ob 23.45 pri Pivki ustavili osebni …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja