Obvestilo

Cantabile: polni Gallusovi dvorani pričarali pravo božično vzdušje

19. decembra 2015 so trije zbori, logaški simfonični orkester Cantabile in solisti napolnili Gallusovo dvorano ljubljanskega Cankarjevega doma. Gala božično-novoletni koncert Simfoničnega orkestra Cantabile iz Logatca je sestavljal pester program, ki je združil glasbene umetnike iz treh držav.

Cantabile-gallusova3

Prvi del koncerta je zadovoljil predvsem navdušence instrumentalne glasbe. Simfonični orkester Cantabile, ki deluje pod dirigentskim vodstvom Marjana Grdadolnika, je koncert začel s Simfonijo št. 9 v e-molu ”Iz Novega sveta”. Zatem se je orkestru pridružila vsestransko nadarjena hrvaška pianistka. Ivana Marija Vidović je namreč poleg tega, da je odlična glasbenica, še pesnica in hrvaška ambasadorka italijanske kulture z diplomo iz italijanskega jezika. V Gallusovi dvorani se je predstavila s Klavirskim koncertom v cis-molu. Godalni kvintet Avšič je krstno izvedel Habetovo Rozeto 1580, ki je bila posvečena prav tej družinski zasedbi. Prvi del je bil zaključen z valčki iz operete Vesela vdova, kjer je ob orkestrski spremljavi nastopila balerina Nadja Černe.

Cantabile-gallusova1

V drugem delu so združeno nastopili pevci treh zborov – MePZ Adoramus iz Logatca, MePZ Danica iz koroškega Šentprimoža in MePZ Stanko Premrl iz Podnanosa. Pri Bieblovi Ave Marii, kjer se dinamično prepletata zbor solistov in spremljevalni zbor, so se pevci prepustili taktirki v rokah koroškega pevovodje Stanka Polzerja. Vodenje pesmi Zvezde gorijo, ki jo zaznamuje nekoliko bolj ljudski značaj, je prevzela Vida Fabčič, dirigentka podnanoškega zbora. Gospodovo molitev, pri kateri je ganljiv sopran Mojce Bitenc še povečal čustveno noto, smo posvetili Jožetu Gregoriču, glavnemu pobudniku lanskega koncerta v Gallusovi dvorani. Presunljivo globoko doživeta je bila tudi Himna padlim iz filma Reševanje vojaka Rayana. Pred udarnim koncem smo bili klasično božični s Tihim večerom (The First Noel), Mojca Bitenc pa se je še enkrat izkazala s čudovito interpretacijo arije Leonore iz opere Trubadur. Za zaključek so dvorano pretresli z O Fortuno iz Carmine Burane, kjer sta več kot 100-članski zbor in orkester Cantabile mogočno zabučala v vsej svoji intenziteti.

Cantabile-gallusova-Grdadolnik

Cantabile-gallusova-solistka

Vsi nastopajoči so pričarali prijetno božično vzdušje in poslušalcem pustili vtis, ki je trajal še dolgo po tem, ko so zapustili dvorano.

Neža Knapič

foto: Vili Vogelnik

Cantabile-gallusova-balerina

 

Ne spreglejte

Preteklost, ujeta v objektiv Eve Križaj

V avli Upravnega centra Občine Logatec so sinoči odprli razstavo mlade logaške fotografinje Eve Križaj …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja