Obvestilo

Carmina Burana za uvod v logaški poletni glasbeni festival

V četrtek, 27. junija 2019 ob 20.30 bo v Grajskem parku Vitez v Logatcu zazvenel mogočni scensko-glasbeni spektakel Carmina Burana.

Eno najbolj proslavljenih glasbeno-scenskih del Carla Orffa, ki občinstvo vedno znova navdušuje z enovitostjo glasbe, jezika in gibanja, bo pod vodstvom dirigenta Marjana Grdadolnika izvedel Mešani pevski zbor Adoramus iz Logatca, pridružil pa se jim bo še Zbor Glasbene šole Vinka Vodopivca iz Ajdovščine.

Kot solisti bodo nastopili mladi in že uveljavljeni solisti, in sicer sopranistka Neža Vasle, baritonist Jaka Mihelač in tenorist Martin Sušnik. Kantata bo zazvenela v izvedbi dveh klavirjev, na katere bosta zaigrala Anže Rupnik in Nace Slak, na tolkalih pa bodo v zaigrali tolkalci Pihalnega orkestra Logatec.

Carmina Burana je eno najbolj znanih del 20. stoletja, ki poslušalce vedno očara, scenski kantati pa je v prejšnjem stoletju dušo vdihnil Carl Orff z uglasbitvijo istoimenske zbirke srednjeveških latinskih pesmi in dramskih besedil. Orff je skladbo podnaslovil kot »Cantiones profanae cantoribus et choris cantandae comitantibus instrumentis atque imaginibus magicis« (Posvetne pesmi za pevce in zbore, ki naj jih pojejo skupaj z instrumenti in čudežnimi slikami). Prva izvedba Carmine Burane 8. junija 1937 v frankfurtski operi je požela izreden uspeh, že leta 1940 in 1941 so delo predstavili v Dresdnu in Berlinu, po končani vojni pa je kantata prodrla v svet in je danes največkrat izvajano delo našega časa. V primeru slabega vremena bo prireditev v Športni dvorani Logatec.

Koncert bo potekal v okviru Logaškega poletnega festivala, ki bo potekal od 27. do 30. junija 2019. Festival se bo v petek, 28. 6. 2019 v cerkvi sv. Nikolaja v Dolnjem Logatcu nadaljeval s koncertom Mladi virtuozi, na katerem se bodo predstavili najboljši učenci Glasbene šole Logatec. Sobota, 29. 6. 2019, bo v znamenju Glasbenega vrtiljaka, na katerem se bo pod vodstvom dirigenta Vida Pupisa predstavil Pihalni orkester Logatec, ki je na nedavnem tekmovanju v Krškem utrdil svoje mesto med najboljšimi orkestri v Sloveniji. Na koncertu, ki bo na trgu sv. Nikolaja v Dolnjem Logatcu, bo orkester predstavil dela mojstrov, ki so znali prisluhniti publiki in so oblikovali melodije, ki spremljajo že številne generacije. Festival se bo v nedeljo, 30 6. 2019, pod taktirko dirigenta Marjana Grdadolnika zaključil z dogodkom Operna noč, na kateri bodo zazvenele najlepše operne melodije v izvedbi vrhunskih solistov (Janez Lotrič, Irena Yebuah Tiran …) in Simfoničnega orkestra Cantabile. Vsi koncerti bodo ob 20.30.

Dodatne informacije: Marjan Gradolnik, marjangrdadolnik@gmail.com | 051 341 350

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja