Obvestilo

Častni občan Občine Pivka je Andrej Žele

Ob občinskem prazniku pivške občine so na tradicionalni novinarski konferenci razglasili tudi prejemnike občinskih priznanj. Uradne podelitve s proslavo, kot je bila sicer navada, letos zaradi epidemije koronavirusa ne bo, bodo pa priznanja podelili takoj, ko bo to mogoče. Župan Robert Smrdelj predvideva, da bo to morda konec leta. Častni občan Občine Pivka je postal Andrej Žele, Dragica Kaluža Janez Čuček pa sta prejemnika plakete Občine Pivka. S slednjo so nagradili tudi Kegljaški klub Občine Pivka, medtem ko je Majdi Radivo pripadlo občinsko priznanje.

Andrej Žele je svoje življenje in delo je posvetil razvoju občine Pivka, njegovo delo pa  je pustilo pečat na različnih področjih. Njegova poslovna pot je tesno povezana s podjetjem Javor, nekoč največjim zaposlovalcem na (tedaj) Postojnskem. V času njegovega vodenja krajevne skupnosti Pivka je bila med drugim dograjena osnovna šola, zgrajen vodovod, telefonija in druga infrastruktura.

V letih 1983 – 1991 je vodil Krajevno skupnost Pivka, v katero so bile vključene še vasi Gradec, Slovenska vas, Petelinje, Trnje, Klenik, Radohova vas, Hrastje in Kal. V tem času je bila v središču Pivke zgrajena stanovanjsko poslovna zgradba (1988). V istem letu je bila dograjena osnovna šola. V letu 1984 je bil speljan vodovod od Selc do Slovenske vasi, pozneje še vodovod v vasi Kal. Modernizacija telefonije s 700 priključki (1985 – 1987) pa je pomenila modernizacijo in povezanost kraja s svetom. V tem obdobju se je urejala tudi druga infrastruktura – ceste, pločniki …. Kot velik ljubitelj petja in aktivni pevec je bil tudi pobudnik in organizator petja na Pivškem in je tako ponesel sloves pivškega petja po Sloveniji in širše. Predan vrednotam NOB in zavesti, da morajo biti mejniki iz narodnoosvobodilne vojne v opomin in spomin tudi poznejšim rodovom, je organiziral in sodeloval pri postavitvi obeležij v Slovenski vasi, Hrastju, Kleniku in Petelinjah ter Habjanovem hribu.

Dragica Kaluža je velikodušna in dobrosrčna oseba, vedno pripravljena priskočiti na pomoč in pristopiti  k organiziranju raznih dogodkov, tako kulturnih kot tudi zabavnih.

Njeno aktivno delovanje sega že v leta Socialistične zveze delovnega ljudstva, kjer je za svoje delo v upravnem odboru leta 1989 prejela tudi priznanje Osvobodilne fronte slovenskega naroda, dolga leta pa  je bila tudi članica upravnega odbora Rdečega križa, kjer je prejela Diplomo za prizadevanje in uspehe pri razvijanju zdravstveno vzgojnih in humanitarnih dejavnosti ter Srebrni znak priznanja za dosežene rezultate pri razvoju dejavnosti Rdečega Križa, napredku zdravstvene kulture in solidarnosti. Bila je pobudnica in tudi dolgoletna predsednica Društva podeželskih žena Narin, ki je v letih 1998 – 2008 poskrbelo za marsikatero veselico v Narinu, pa tudi drugod po Sloveniji. Dragica je bila skozi leta tudi članica krajevne in kasneje vaške skupnosti, kjer se je s svojo energijo trudila za svoj kraj in krajane narediti največ.

Leta 2002 je opravila seminar za turistične vodnike po regiji, leta 2011 pa je znanje še nadgradila, ko je uspešno opravila tečaj usposabljanja in preizkus znanja za lokalnega turističnega vodnika po Zelenem krasu, ki ga je organizirala RRA Notranjsko-kraške regije. Poleg velike družine, saj je mama, stara mama in tudi že prababica ter dela na lastni kmetiji, je Dragica še danes zelo aktivna na številnih področjih.

Janez Čuček, prejemnik plakete  Občine Pivka 2020, je že kot osnovnošolec prepeval v otroškem zboru, kot gimnazijec v domačem cerkvenem zboru, v študentskih letih pa v primorskem akademskem zboru Vinko Vodopivec. Kasneje, ko se je zaposlil in ustvaril družino, se je priključil Oktetu Javor in Moškemu zboru Pivka. Že zelo kmalu zatem je prevzel vajeti predsednika zbora in to delo opravljal dobrih dvajset let. V njegovem času je zbor redno sodeloval na reviji Primorska poje in vseh občinskih in vojaških prireditvah. Prva leta je bil zbor tudi organizator prireditve Primorska poje. Slovensko pesem so ponesli tudi izven Slovenije, med zamejske Slovence v Monošter na Madžarskem, Gorico in Trst v Italiji in med Slovence v nekdanji Jugoslaviji, nastopali pa so tudi po evropskih prestolnicah. Za glasbeno dejavnost je prejel Zlato Gallusovo priznanje. Ko so na Slovenskem začele nastajati stranke, se je včlanil v Slovensko ljudsko stranko. Trikrat je bil izvoljen v občinski svet Občine Pivka in dva mandata opravljal delo podžupana. S sodelavci je ustanovil novo telovadno skupino v Prestranku. S tem se je število članov znatno povečalo. Ves čas si je prizadeval za izboljšanje materialnega položaja v društvu, izvedel je projekt usposabljanja članov z defibrilatorjem. Z ožjo skupino članov je organiziral številne pohode, izlete in piknike, skrbel za kvaliteto izvajanja telesne vadbe.

Z občinskim priznanjem bodo nagradili Majdo Radivo, ki se je kot članica in prostovoljka priključila Rdečemu križu leta 1985. Kot krvodajalka že od samega začetka je najbolj dejavna na področju krvodajalstva in je že 30 let predsednica Komisije za krvodajalstvo na Območnem združenju Postojna – Pivka. V tem času je 62-krat darovala kri in nesebično pomagala reševati življenja.

Kot prostovoljna bolničarka z opravljenim tečajem Prve pomoči za bolničarje je sodelovala in bila članica ekipe prve pomoči iz pivške občine do svoje upokojitve in aktivno sodelovala na regijskih in državnih preverjanjih pripravljenosti ekip iz prve pomoči in dosegla zavidljive rezultate.

Zadnja leta je najbolj aktivna na področju dela s starejšimi, skrbi za prevoze toplih obrokov, dostavlja oblačila in hrano socialno ogroženim in se preprosto druži s starejšimi, bolnimi. S svojimi obiski prinaša malo sonca v njihova osamljena življenja, sočutje in pogovor, kar osamljeni najbolj potrebujejo. Poseben poudarek njenega dela pa je namenjen sodelovanju pri zbiranju prispevkov za pomoči potrebne šolske otroke.

Kot nepogrešljiva kot prostovoljka in predstavnica Krajevne organizacije Rdečega križa Pivka je leta 2009 je prejela priznanje za Naj prostovoljko Slovenije na natečaju Mladinskega sveta Slovenije pod pokroviteljstvom takratnega predsednika Republike Slovenije, Danila Turka.

V svoji bogati prostovoljni karieri je bila tudi dobitnica zlatega, srebrnega in bronastega priznanja Rdečega križa Slovenije za prostovoljno delo ter srebrnega znaka Urada za civilno zaščito Slovenije za humanitarno delo z begunci iz Bosne in Hercegovine in Hrvaške.

Občinsko plaketo bo  letos prejel tudi Kegljaški klub Pivka, ki je v svoji zgodovini doživljal vzpone in padce, vendar se najbolj vneti privrženci nikdar niso predali. Kljub temu, da so po osamosvojitveni vojni v letu 1991 igralci ostali brez tekmovališča, saj so pripadniki tedanje JLA celotno kegljišče demontirali, dejavnost ni zamrla. Nasprotno, člani kluba so z izredno požrtvovalnim delom kljub vsem težavam kegljišče ponovno usposobili in kegljanje oživili. V klub je včlanjeno povprečno 50 članov, delo v klubu, ki  temelji na prostovoljni dejavnosti, pa vodi in usmerja strokovna ekipa trenerjev, vaditeljev in sodnikov.

Že nekaj let v klubu delujejo z vsemi možnimi ekipami, od najmlajših do najstarejših, vse selekcije pa v zadnjih petih letih dosegajo zavidljive uspehe.

Kot je na novinarski konferenci povedal župan Smrdelj, bodo v luči aktualnih omejitev nagrajencem pisno čestitali, ob priliki pa jih bodo tudi fizično nagradili.

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv občine

Majda Radivo
Kegljaški klub Pivka
Janez Čuček
Dragica Kaluža

 

 

 

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja