Obvestilo

Častni občan Občine Pivka je Drago Štunf

Na slovesnosti ob prazniku Občine Pivka je župan Robert Smrdelj sinoči v Krpanovem domu podelil letošnja občinska priznanja. Častni občan Občine Pivka je postal Drago Štunf, priznanji pa so prejeli še  podjetja skupine ORO in  posthumno Jože Žele in Drago Štunf.

Za Občino Pivka uspešno leto

Občina Pivka s svojim praznikom zaznamuje spomin na vseslovenski tabor  leta 1868 na Kalcu, kjer je bila izražena ideja o zedinjeni Sloveniji in 120 let po tem dogodku uresničena. »Dan praznika ne bi mogel biti primernejši: 9. aj je dan pomladi, dan svobode in Občine Pivka,« je uvodoma dejal pivški župan Robert Smrdelj, ki je izrazil zadovoljstvo z občinsko bero minulega leta. »V naši občini se pomen besede skupnost ni izgubil niti utopil v politiki in njenih interesih,« je še poudaril. Med poglavitnimi dosežki je izpostavil čistilno napravo, prenovo Krpanovega doma, energetski prenovi šole in vrtca ter drugo, pozabil pa ni niti na uspešno zgodbo Parka vojaške zgodovine, ki še ni končana. Spomnil je tudi na odprtje Učne poti na Čistilni napravi kot nove turistične zanimivosti v Pivki.

20160509_171638

Drago Štunf: s športom, politiko in glasbo za prepoznavnost občine

Častni občan Drago Štunf je bil na več področjih aktiven že v Podgradu v sosednji občini, za kar je prejel tudi državno priznanje. Po preselitvi v Petelinje leta 1992 pa je s svojo angažiranostjo veliko pripomogel k prepoznavnosti občine Pivka.

Včlanil se je v balinarski klub, kjer deluje kot igralec, organizator turnirjev, balinarskih in drugih družabnih srečanj. Vsa leta opravlja tudi delo tajnika Balinarskega kluba Pivka Orlek Oro met. Bil je glavni, odgovorni organizator graditve novih balinarskih polj ter eden glavnih akterjev postavitve balinarske dvorane v Pivki, predlanskem pa pri njeni energetski prenovi. Bil je predsednik športne zveze Pivka, zdaj pa je njen tajnik.

Drago Štunf je bil ustanovitelj SD-ja v Pivki in mu je med leti 2002 in 2014 tudi predsedoval. Od leta 2006 do 2014 je bil tudi član pivškega občinskega svetaMed leti 2002 in 2008 je imel tudi ansambel, Ansambel Štunf banda band, kar je še eden izmed dokazov njegove družabne narave.

Skupina ORO: od gazele do občinskega priznanja

Občinsko priznane za leto 2016 so prejela podjetja skupine ORO (ORO ORODJARNA, ORO S in ORO MET), ki delujejo v industrijsko-obrtni coni Neverke. Podjetja imajo na domačem trgu vlogo vodilnega dobavitelja v orodjarski industriji, njihovo vodilo pa je stalna skrb za razvoj. Podjetja ustvarjajo visoko dodano vrednost na zaposlenega in stalno odpirajo nova delovna mesta, kar je z vidika lokalne skupnosti zelo pomemben učinek, so poudarili v obrazložitvi. Podjetje ORO MET je lani prejelo tudi naziv primorsko-notranjske gazele ter bronaste gazele 2015. Ustanovitelj in gonilna sila skupine je Janez Suša iz Studenega, ki s svojimi sodelavci že desetletja uspešno deluje v podjetništvu.

Občinska plaketa  Jožetu Želetu

Plaketo občine Pivka – žal posthumno – Jožetu Želetu iz Zagorja občina Pivka podeljuje za njegovo požrtvovalno delo v razvoju turizma in utrjevanju kulturne zavesti.

Jože Žele je lansko leto nenadoma preminil. Vsi, ki so ga poznali, vedo, da je za seboj pustil obilo nedokončanega dela. Bil je dolgoletni in v vseh letih delovanja aktivni član Turističnega društva Pivka. Zaradi izjemne ljubezni do krajev na Pivškem se je poglabljal v krajevno zgodovino. Na primer v arhivu Republike Slovenije je iskal karkoli, kar bi bilo povezano s pivškimi kraji. Sodeloval je z znano zbiralko ljudskega slovstva Dušico Kunaver ter s svojim prijateljem, prvim častnim občanom občine Pivka, Silvom Faturjem.

Sodeloval pri vzpostavitvi Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer in pozneje tudi Krajinskega parka Pivških presihajočih jezer.

Občinsko proslavo v Pivki so spletli iz glasbe in besed, mladi jazzisti in  harmonikarji iz Glasbene šole Postojna ter sekstet Sonček iz Pivke , plesalci iz vrtca Pivka ter »pivški klepetulji« so navdušili do zadnjega kotička polno dvorano Krpanovega doma, kjer so se obiskovalci zadržali na druženju po uradnem delu prireditve.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

 

Ne spreglejte

Odprtje drsališča in prižig prazničnih luči zavrtela Praznično kolo Logatec

Nenavadno toplo zimsko vreme sinoči sicer ni šlo na roko organizatorjem ledene ploskve, je pa …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja