Obvestilo

Celovec postaja mesto slovenskih študentov

Katja Razložnik je kitaro začela igrati pri osmih letih v Škofji Loki, po selitvi v Logatec pa je glasbeno izobraževanje nadaljevala na tukajšnji glasbeni šoli, ki so jo obiskovali tudi nekateri danes svetovno uveljavljeni glasbeniki. Kot pravi mlada sogovornica, ki je v zadnjem času nastopala tudi na nekaterih odprtjih razstav Društva likovnikov Logatec, jo je profesor Miha Meglič spodbujal, da se je udeleževala tekmovanj in takrat je začela resneje razmišljati o nadaljnjem šolanju.

 Konservatorij za glasbo je Katja obiskovala v Ljubljani, za tujino pa se je, kot pravi, odločila zaradi profesorja, ki poučuje na deželnem konservatoriju v Celovcu.

Prvo leto glasbenega študija se je zaradi študija psihologije, ki ga je isto leto začela obiskovati v Ljubljani, na konservatorij v Celovcu vozila le enkrat na teden »Tako uvodoma nisem imela velikih skrbi glede jezika, saj sem obiskovala zelo malo predavanj. Letos pa sem se preselila v Celovec in v veliko pomoč mi je bila prijateljica, prav tako kitaristka, ki v tem mestu študira že tretje leto in mi je pomagala pri urejanju potrebnih dokumentov ob selitvi kot tudi pri navezovanju stikov,« pravi Katja, ki se ji Celovec zdi za študij prijazen, saj je bolj mirno mesto, kjer študenti svojo pozornost res  lahko usmerijo v študij. S profesorji se na pedagoških predmetih sporazumevajo v nemščini, na urah kitare pa deloma v nemščini, deloma v angleščini.

Avstrijsko šolstvo spodbuja aktivno sodelovanje na predavanjih

»Študent mora v prvih dveh letih opraviti določene predmete, drugače ne more nadaljevati študija. Drugi, prav tako obvezni predmeti, pa so razporejeni v naslednje štiri semestre, ki pa jih lahko študent opravi že prej (ali pa pozneje). Mislim, da se število predmetov giblje nekje med 40 in 50.  Glavni predmet, v mojem primeru je to kitara, obiskujem dvakrat na teden,« pojasnjuje sogovornica. »Razne komorne zasedbe, orkestri za preostale inštrumente in zbor pa potekajo enkrat na teden po dve uri. Kar zadeva vaje  inštrumentov ali komornih zasedb, se mora vsak posameznik organizirati sam in vadi po želji. »Na konservatoriju imamo mesečne interne nastope, konec vsakega semestra pa nas čaka javni koncert. Pred kratkim sem imela koncert tudi v Piranu, pred časom pa v Sevnici in Trebnjem.« Prosti čas, kot pravi, preživlja v družbi prijateljev. Rada bere, si ogleda kakšen film, zadnje leto pa tudi teče.

»Avstrijsko šolstvo ponuja predvsem več spodbude za aktivno sodelovanje pri predavanjih kot slovensko. Večkrat se med predavanjem odvijajo razne debate, profesorji povprašujejo za mnenja študentov, večkrat pride do skupinskega dela,« opisuje ključne razlike med avstrijskim in slovenskim šolstvom. Kot pravi, na predavanjih srečuje veliko Slovencev, na nekaterih jih je skoraj za polovico.

V avstrijskem okolju je bila lepo sprejeta, negativnih izkušenj, kot pravi, ni imela. Po preselitvi v Celovec se bo v Slovenijo vračala le vsake dva ali tri tedne. In kje se Katja Razložnik vidi čez deset let? »Nekje, kjer bi lahko povezala učenje in igranje kitare s psihologijo ali pa kognitivno znanostjo. Mogoče glasbena terapija … ”

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

 

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja