Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Cepljenje lisic proti steklini – hišne ljubljenčke na povodce!

V Sloveniji od 4. maja do predvidoma konca junija poteka polaganje vab s cepivom proti steklini. Na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin priporočajo, da so psi v tem času na javnih prostorih na povodcih.

 Na vprašanje, ali obstaja časovnica polaganja po posameznih regijah, na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pojasnjujejo, da so te aktivnosti odvisne predvsem od vremenskih dejavnikov. Polaganje se prilagodi tudi glede na zapore zračnega prometa.

  »Letala pričnejo s polaganjem vab običajno že v jutranjih urah. Predvsem pa je čas polaganja odvisen od vremena. Če so dnevne temperature previsoke, se polaganje omeji le na zgodnje jutranje oziroma pozne popoldanske (večerne) ur,«  dodajajo..

Vabe s cepivom se polagajo povsod, razen na poseljena območja (vasi, naselja, mesta), vodne površine, avtoceste…

V skladu z zakonodajo (7. člena Pravilnika o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in izkoreninjenje stekline, Ur. l. RS, št. 98/13, 81/16) morajo biti psi na javnem mestu na povodcu.  Javno mesto je definirano v Zakonu o zaščiti živali kot javni kraj, kot je opredeljen v zakonu, ki ureja varstvo javnega reda in miru, razen površin, kjer ni oziroma ni pričakovati večjega števila ljudi.

Kako ukrepati, če domača žival zaužije cepivo?

 Če domača žival zaužije cepivo, to ne predstavlja nevarnosti, vendar pa tudi ne pomeni, da je žival cepljena proti steklini. Paziti moramo, da vabe s cepivom živali ne vlečemo iz gobca, saj nas lahko pri tem žival rani in tako pride do poškodbe in stika z vsebino vabe. V takem primeru pa je potrebno rano izprati in obiskati zdravnika.

Več informacij najdete na naši spletni strani:

– http://www.uvhvvr.gov.si

– http://www.uvhvvr.gov.si/si/delovna_podrocja/zdravje_zivali/bolezni/steklina/

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv NzN

Ne spreglejte

Kocke štirje letni časi v Notranjskem regijskem parku

Jekleni količki v Rešetu ob Cerkniškem jezeru so dolgo samevali, pred dnevi pa so dobili …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja