Obvestilo

Cerknica: 24. poletni večer v znamenju glasbenih jubilantov

  1. poletni večer, ki se tradicionalno odvija nasproti stoletne lipe na Palcu na Taboru, so vremenske sile prestavile v cerkniško športno dvorano, koncert, ki ga Občina Cerknica in KD Godba Cerknica priredita na predvečer državnega praznika, pa se je zgodil tudi že dan prej kot ponavadi. Govoru cerkniškega župana Marka Ruparja je sledil uvod v večer z znamenito skladbo, eno najbolj prepoznavnih iz slovenske kinematografije, Na svoji zemlji Marjana Kozine.

Nekaj melodij iz filmov, kakor je Bojan Adamič naslovil skladbo z glasbenimi temami iz slovenskih celovečercev, so godbeniki odigrali po eni najbolj znanih skladb s svetovnega repertoarja mjuziklov. Člani orkestra so se že srečali z angleškim skladateljem, sirom Andrewom Lloydom Webrom in legendarno rock opero Jesus Christ Superstar, ki smo jo na Taboru poslušali pred dvema letoma. Tokrat pa so dvorano preželi zvoki iz glasbeno-romantične drame Fantom iz opere. Godba pod taktirko dirigenta Mitja Dragoliča je v repertoar vključila še prvega od štirih stavkov suite iz sedemdesetih let preteklega stoletja. Armenski plesi ameriškega skladatelja Alfreda Reeda so nastali na podlagi ljudskih pesmi, ki jih je zbiral armenski etnomuzikolog Vardapet.

Cerkniška godba se pripravlja na stoletnico

V duhoviti skladbi za trobente Bugler’s Holiday ameriškega skladatelja Leroya Andersona so se predstavili solisti trobentači Luka Kraševec, Frančišek Križ in najmlajši Martin Rupar, ki bo jeseni nadaljeval že kar lepo tradicijo mladih godbenikov, ki se šolajo na ljubljanskem KGBL-ju. Luka namreč letos z maturo zaključuje srednješolsko izobraževanje, Frančiška pa matura na oddelku za jazz čaka v prihodnjem letu, ko bo tudi cerkniška godba praznovala stoto obletnico in se z dirigentom že pripravlja na obeležitev okroglega jubileja. Mitja je dirigent KD Godba Cerknica že od leta 2008 in si petnajstletnico nadvse uspešnega delovanja deli tudi s podjetjem ebm-papst Slovenija, ki prav tako že 15 let sponzorsko podpira glasbenike.

Notranjski rogisti kot dobrodošli gostje

Kot gostje godbe so nastopili Notranjski rogisti, ki so letos maja s koncertom v Zelški cerkvi obeležili 35 let delovanja in so na Taboru zatrobili že pred petimi leti. V vseh teh letih se je zasedba kadrovsko okrepila in tudi spreminjala, nekateri člani pa vztrajajo med rogisti že od samih začetkov. Trenutni predsednik Kulturnega društva Notranjski rogisti je tudi član godbe Robert Ule, vodi pa jih Milivoj Matkovič. V programu smo slišali skladbo Ponosni rogisti, ki jo je za društvo, ki ohranjajo bogato lovsko kulturo in lovske običaje ne le na Notranjskem, pač pa tudi v širšem slovenskem prostoru in celo zunaj naših meja, napisal dirigent Mitja Dragolič. Sledil je še Marš in Avsenikova Lovska koračnica.

Leto Vinka Štrucla

Letošnje leto je kot obeležitev 90. obletnice rojstva ZSG razglasila za leto Vinka Štrucla, skladatelja, dirigenta, aranžerja, pozavnista in tekstopisca iz Ormoža, ki je kot ustvarjalec godbeništvu zapustil več kot sto izvirnih skladb in priredb, z njegovim imenom je povezana sodobna koračnica. Za zaključek Poletnega večera smo slišali skladbo, ki jo je Štrucl napisal posebej za Godbo Cerknica ob 70. obletnici društva. Seveda nosi naslov Štalca, kjer zvoki medenine zvenijo že vrsto let. Z željo, da cerkniški pihalni orkester ob stoletnici dobi primernejše, večje prostore, je Vesna Telič Kovač, ki je večer povezovala, sklenila 24. poletni večer.

Vesna Telič Kovač

Foto: Tine Šubic

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja